Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Beste telefoonlijstmanager, maak ons blij

“Lieve Truusje, ik heb een hartstikke leuke baan hier aan de universiteit, ik werk bij de marketing- en communicatieafdeling en daarvoor moet ik dagelijks de halve universiteit rondbellen om te vragen of ze nog met iets interessants bezig zijn. Dan kan ik daarmee weer de boer op, het doet er niet toe wat het is, ik kan van de kleinste onderzoekskruimel nog een mooi verhaaltje maken dat we dan met veel tamtam in de markt zetten, opdracht van het college van bestuur dat bang is dat we anders vergeten worden door de wereld. Tot zover alles goed en ik wou het hier ook helemaal niet over hebben, Truusje. Het probleem zit hem in de namen van de mensen die ik moet bellen. Ik ken ze dan als Frits of Jip of Wilma of Greet, maar dan zoek ik op de site het telefoonnummer, via de achternaam natuurlijk, en dan krijg ik ineens de keuze tussen allerlei officiële voornamen, zoals ze in je paspoort staan bedoel ik. En dan weet ik dus niet of ene Johannes inderdaad mijn Jip is, en of Margaretha de Greet is die ik zoek, snap je? Kun jij daar niet iets aan doen?”

Nou ja, lezers, ik ben natuurlijk geen ombudsvrouw en al zou u kunnen denken dat ik via mijn relatie met de rector nog iets kan ritselen, vergeet het, die relatie is strikt onzakelijk, wat er ritselt is hooguit het struikgewas, dus ‘er iets aan doen’ is uit den boze. Maar deze schrijfster maakte me wel nieuwsgierig. Ik kende het verschijnsel nog niet, ik bel zelden want ik word altijd gebeld, vandaar.

Daarom heb ik het eens uitgeprobeerd, om te beginnen met de beroemde namen. Zou een Jozef Maria Mathias opduiken als ik Ritzen intik? Nee, het is gewoon Jo. Zou mijn briefschrijfster zich dan toch vergissen? Nee, hoera, de vice-decaan van de overkant van de Maas, hij heet Frits, blijkt Godefridus te worden. Zoiets geeft de man toch meer gewicht, vind ik. En over gewicht gesproken, de zojuist naar New York gevluchte Louis, voorheen decaan, jazeker…. Aloysius!

Dan het gewone volk. Bij de Smeetsen in deze organisatie bijvoorbeeld heb je veel gewone namen maar toch ook een Franciscus en een Lambertus. Ik ken ze niet maar ik weet zeker dat ze niet zo genoemd worden. “Franciscus, telefóhóón!” Nee hè.

En zo gaat het door, overigens zonder enig systeem, bij de een komt de roepnaam naar boven, bij de ander dat wat pappie destijds de gemeenteambtenaar in het oor fluisterde. Petrus voor Piet, je ziet hem meteen in bijbels gewaad, Wilhelmus voor Wim, Gijsbertus voor, tja wat, Gijs? Bert? Bertus? Gijsbert? Of Flap omdat de persoon in kwestie van jongs af zeiloren heeft en iedereen hem sindsdien zo noemt?

De grote vraag is natuurlijk: willen de mensen zelf dat ze zo in de telefoonlijst staan? Is het ze gevraagd? Mag de telefoonlijstmanager zo maar de doopnaam uit het personeelsdossier vissen om die aan jan en alleman door te spelen? Dat vind ik nogal een levensvraag. Je kunt er namelijk belang bij hebben om je eigen naam een beetje te verdonkeremanen. Zo kan ik me héél goed voorstellen dat wie als Godefridus geboren wordt daar als de wiedeweerga van af wil zodra het kinderlijk bewustzijn een beetje gerijpt is. Al was het maar om te voorkomen dat zogenaamde vriendjes jou tot speelbal van hun flauwe grappen maken.

Via via hoorde ik van iemand die gepoogd heeft haar doopnaam te veranderen in haar roepnaam. Sinds de nieuwe lijst werd ze namelijk niet meer gebeld. Zeker in de donkere dagen leidde dat tot extra somberheid. Drie keer vruchteloos geprobeerd, daarna de gordijnen maar helemaal dichtgedaan.

Dus, beste telefoonlijstmanager, als je straks na de drei daog nog op je benen kunt staan: verander al die gekkigheid die onze ouders ooit verzonnen en maak ons weer wie we werkelijk zijn. Maak ons blij.

 

 

Gertrude Tintemans

Vragen, problemen? Truustint@gmail.com

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)