Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Einde aan top-3% regeling

Het is afgelopen met de regeling dat de beste 3 procent van de UM-studenten hun collegegeld vergoed krijgen. Het college van bestuur wil het geld op een andere manier besteden.

De top-3 procent regeling wordt per het komende academisch jaar afgeschaft. Studenten die dit jaar zijn ingestroomd, ook die van februari 2011, komen er nog voor in aanmerking. Er is overwogen om nu meteen met de regeling te stoppen maar dan zijn claims te verwachten van studenten die beweren speciaal voor de regeling naar Maastricht te zijn gekomen, schrijft het college. De UM zou dan beschouwd worden als een onbetrouwbare partner, en dat zou tot reputatieschade kunnen leiden. Ook het uitsmeren van de afschaffing over een aantal jaren is nadelig want duurder. In 2010 werd 700.000 euro uitgekeerd.

De overwegingen zijn strikt financieel, zei rector Mols vorige week tegen de universiteitsraad. Het geld komt uit het fonds dat voor beurzen is gereserveerd. In het licht van de dreigende bezuinigingen besteedt men het voortaan liever aan het binnenhalen van getalenteerde maar armlastige studenten. Bovendien kost het de faculteiten een hoop werk en ook geld: het college had al eerder besloten om de kosten voor de uitreikingsceremonieën naar de faculteiten over te hevelen. Overigens blijkt uit de nota dat de faculteiten niet meteen van het werk af zijn: het college stelt voor om wel certificaten uit te blijven delen, en dat betekent dat de faculteiten alsnog top-3 procent lijstjes moeten blijven maken.

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)