Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Leren omgaan met een zieke ouder

Hoe kun je voorkomen dat kinderen van verslaafde of psychisch zieke ouders over een paar jaar zelf in het zorgcircuit belanden? Hoe leer je ze omgaan met een moeder die in haar eigen wereld leeft?

 

Promovenda en gezondheidswetenschapper Marla Woolderink gaat zich de komende vier jaren met deze vragen bezighouden. Ze hoopt dat een preventieve online cursus baat heeft. “We kunnen niet voorkomen dat de kinderen misschien zelf psychische problemen krijgen, maar we willen ze wel handvaten geven om beter met hun ouders en de situatie om te gaan. In het Engels heet dat coping styles. Tijdens de cursus spreken de deelnemers met elkaar en met een psycholoog over waar ze tegenaan lopen. Worden ze bijvoorbeeld snel boos of trekken ze zich juist te veel terug? Ook is er aandacht voor de ziekte of de verslaving. Meer kennis kan tot meer begrip leiden.”

De feiten: kinderen met één zieke of verslaafde ouder hebben 50 procent meer kans om gedrags- of psychische problemen te ontwikkelen; bij twee ouders stijgt het percentage naar 66. Nederland telt tienduizenden jongeren die opgroeien met een vader of moeder die verslaafd is aan drank, drugs of gokken of die bijvoorbeeld schizofreen of depressief zijn.

Het Trimbos-instituut en vier ggz-instellingen hebben de online cursus al ontwikkeld. “Een pilot liet zien dat de deelnemers inderdaad beter kunnen omgaan met de gezinssituatie. Wij hopen in ons vervolgonderzoek op ruim 200 deelnemers tussen de 16 en 25 jaar van wie de ene helft wordt ingedeeld in een interventiegroep en de andere in een controlegroep.”

“Het is lastig om deze cursus te vergelijken met een standaardbehandeling, want die is er niet. De een doet er niets mee, de ander gaat naar de huisarts, weer een ander naar de psycholoog of de psychiater.”

Jongeren kunnen anoniem deelnemen. Eén keer per week is er een online groepssessie van een uur onder begeleiding van een professional. Daarnaast moet er huiswerk worden gemaakt. “Ze moeten bijvoorbeeld een cijfer geven voor de betreffende week en dit beargumenteerd opsturen.” De cursus duurt acht weken.

 

 

 

Wendy Degens

Meer informatie: kopstoring.nl

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)