Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Is 4 euro te veel voor zo'n vogelhuisje?"

"Is 4 euro te veel voor zo'n vogelhuisje?"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

Voorbereidingen Ragweek 2011

Gisteren is voor de twaalfde keer de Ragweek van start gegaan met een openingsfeest in de Nox. Deze donderdagochtend staat het bestuur alweer te soppen in de Tragosdiscotheek. Een Ragweek leiden is niet alleen een kwestie van vergaderen, maar ook van knutselen, Facebook-en, flyeren, een garderobe bemensen, vergunningen regelen en zoveel mogelijk vrienden optrommelen. Observant was bij de voorbereidingen.

 

Dinsdag 1 maart, 11.30 uur, knutselen

Vandaag zullen voorzitter Danny Janssen, commissaris activiteiten Claire Hofman en vier vrijwilligers “de crea-bea moeten uithangen”, zoals Janssen het omschrijft. Nu zitten ze nog op de zolder van het studentenservicecentrum – de vaste vergaderplaats van het Ragweekbestuur – maar over een uur staan ze voor de klas in basisschool Binnenstad. In teams leiden ze een knutselworkshop voor de vier hoogste groepen. Dit alles ter voorbereiding op een zogeheten mini-Tefaf op zaterdag 19 maart. Daar worden de door de kinderen gemaakte schilderijen, vogelhuisjes, spiegels en wenskaarten te koop aangeboden.

Voor het benodigde materiaal is Hofman tig keer naar Amersfoort gereden. “Daar ligt een winkel waar je deze spullen supergoedkoop kunt krijgen.”

De vrijwilligers krijgen nog een paar instructies. “De spiegel kost 1 euro, dus wees voorzichtig. Verder hebben we zand en kralen. Maar laat de kinderen eerst maar eens nadenken over een ontwerp. Ik heb hier twee voorbeelden. Deze heb ik gemaakt, de andere is van mijn vader.”

Iemand wil van voorzitter Janssen weten of hij een beetje “goed is met kinderen”. “Mwa. Ik kan beter met hout overweg.” In zijn hand houdt hij een van de vogelhuisjes die de leerlingen in elkaar moeten zetten. Commissaris activiteiten Hofman: “Er mag niets afbreken. Ik heb zelf een schaar gebruikt om gaatjes te maken.” Janssen: “Maar ik zie ze dat liever niet zelf doen. Dat doen wij wel.”

Hofman: “Willen jullie iets drinken? Ik ga wel even halen. Denk ondertussen eens na over een goede prijs. Is 4 euro te weinig voor zo’n vogelhuis?”

 

Even later op de basisschool

De vogelhuisjesworkshop valt in de smaak. De klas zit vol. Er moeten zelfs leerlingen worden teleurgesteld. “Vandaag zetten we het pakket in elkaar en maken jullie een ontwerp op een A4-tje”, legt een van de Ragweek-vrijwilligers uit. “Volgende keer gaan we verven. En nemen jullie ook zoveel mogelijk familie en vrienden mee naar de mini-Tefaf? Heeft iedereen het inschrijfformulier gekregen? Nee? Claire is hier geweest en heeft ze toch gegeven? Wie heeft er geen?” Een aantal vingers gaan in de lucht. “Dan krijgen jullie er alsnog een.”

Sommigen hebben de verpakking al opengescheurd. “Wacht even, gooi geen stukjes weg. Wij komen langs en prikken de gaatjes door met een schaar.”

In het naastgelegen lokaal versieren zo’n 15 leerlingen elk drie wenskaarten. Tijdschriften als de Elle en de Kampioen, witte taartranden en viltstiften liggen op de tafels.

“Hoe schrijf je ‘goede reis’? Met korte ei of lange ij? Korte, toch?”, wil een jongen weten. Een ander plakt een reusachtig babyhoofd op de voorkant van zijn kaart. Zijn klasgenoot: “Wat is dit? Die foto is echt blöd. Gefeliciteerd met je baby, of zo.” Verderop werkt een meisje geconcentreerd aan kleine origami-kraanvogels die ze heel secuur op het papier plakt.

 

Donderdag 3 maart, 14.30 uur, boodschappen doen met Linque

Derdejaars kunstacademie Katie Jaques en eerstejaars International Business Cecilia Bussink staan op het Vrijthof te wachten op dispuutsgenoot Ellen Streng. Samen gaan ze boodschappen doen voor het Smokkelspel dat Saurus-disputen Linque en Nynève tijdens de Ragweek organiseren. Op het lijstje: paddo’s, wiet en XTC. Geen echte, maar in de vorm van snoep of iets anders. “Het is een soort van scouting kinderspel dat we hebben geüpgraded”, zegt Jaques. De deelnemers moeten in kleine groepjes door het bos lopen en zoveel mogelijk drugs smokkelen. “Ieder groepje krijgt een basispakket mee”, legt Streng uit, die inmiddels is gearriveerd. “In het bos komen ze dealers tegen. Er is altijd één goede en één slechte dealer.”

Streng kijkt even later naar het snoeprek in de Albert Heijn. Ze zoeken kleine roze snoepjes in de vorm van een paddenstoel. “Hier zitten ze in, maar dat zijn er natuurlijk maar een paar”, zegt Bussink terwijl ze naar een zak mixdrop wijst. “Zijn er geen kleine zakjes?”, vraagt Streng. In het mandje liggen al witte Mentos (LSD), Smarties (XTC) en meel (cocaïne). Voor de wiet gebruiken ze gras. De snoepjes worden niet gevonden. Ook een tripje naar de Pipoos voor een ponsje in de vorm van een paddenstoel levert niets op. “Volgens mij hebben ze die snoepjes wel bij de Jumbo”, zegt Bussink. “Ik kijk wel even.”    

 

Maandag 14 maart, 20.15 uur, wat is de stand van zaken?

“Claire en ik gaan straks naar Saurus voor de voorverkoop van entreekaarten voor het openingsfeest.” Voorzitter Danny Janssen geeft een persoonlijke update tijdens een van de laatste vergaderingen. “Morgenavond is er een feest van UNSA in De Twee Heeren. Een deel van de bieromzet gaat naar de Ragweek. We moeten nog de stad in om posters te plakken en naar de faculteiten om te flyeren. Woensdagavond gaan we met z’n allen naar het openingsfeest; we bemensen de garderobe en staan bij de ingang voor de entreekaarten.”

Claire Hofman, commissaris activiteiten, vraagt zich af waar ze goedkoop aquarelpenselen vandaan kan halen. “Hoeveel heb je er nodig”, reageert secretaris Zsa Zsa Weerts. “Twintig?”

Pr-verantwoordelijke Katherine Bustos Rhodas: “Misschien bij de Zeeman?”

Ook deze Boliviaanse heeft haar eigen zaken waar ze achteraan moet. Zoals de manager van supermarkt C1000 bellen. Weerts: “We verkopen appeltaart tijdens de gezelschapsspelletjesmiddag in een van de zorgcentra van Vivre en we hopen deze gesponsord te krijgen. We mogen ze niet zelf bakken. De eieren moeten gepasteuriseerd zijn.”

Weerts zegt dat haar vrienden worden overladen met Ragweekberichten via Facebook. “Ze noemen het spam.” Bustos Rhodas: “Prima, toch? We moeten nu niet stoppen.”

Commissaris activiteiten Hofman neemt het schema van de Ragweek door. “We blijven woensdagnacht tot het einde van het feest in de Nox. De volgende dag moeten we met tien man terug om te poetsen. Tragos zorgt zelf ook voor een poetsploeg. Wie kan er? Jij hebt poli hè Zsa Zsa? Dan zijn we dus met z’n vieren. We hebben er nog zes nodig. Jullie vrienden misschien?” Secretaris Weerts: “Niemand wil dat doen, dat weet ik nu al.” Hofman: “Maar als we ze dan in ruil voor het poetsen een kaartje geven?”

Op de zolder zijn nog een paar UNSA-studenten aan het werk. “Jullie zin om donderdagochtend te helpen?” “Met wat?” “Nou, uh, poetsen, in ruil voor een kaartje?” Eén hapt er toe.

 

Dinsdag 15 maart, 20.00 uur, Allicht pakt kadootjes in

“We doen al tien jaar mee”, zegt Susanne de Haas van damesdispuut Allicht. Samen met dispuutsgenoten Noëlle le Pair en Noortje van der Meulen zit De Haas rond haar keukentafel. De ballonnendag wordt elk jaar gehouden op het Onze Lieve Vrouwenplein, op zaterdag vanaf een uur of tien. “We hebben een partytent, heliumflessen en duizend ballonnen, gesponsord door Intertoys, heel fijn. We vragen 1,50 euro per ballon. Vorig jaar was de opbrengst 875 euro. Het was prachtig weer, dat helpt.”

Op tafel liggen zeepjes, sleutelhangers en bonnen voor drankjes, cocktails of bittergarnituur. “Het zijn kadootjes. We geven ze weg, bijvoorbeeld als mensen in één keer tien ballonnen kopen”, zegt Le Pair. De Haas: “Degene wiens ballon het verste komt, wint ook een prijs. Mensen kunnen hun adres achterlaten op het kaartje dat aan de ballon wordt bevestigd. De vinder kan de kaart terugsturen; het postadres van Allicht staat erop. Vorig jaar kregen we er zo’n vijftig retour.”

 

 

 

Wendy Degens, Cleo Freriks

Ragweek 2011

De Ragweek (ook in Utrecht en Nijmegen) is een jaarlijks evenement waarbij studenten zich inzetten voor een lokaal en een internationaal goed doel. Dit jaar zijn dat SOS Kinderdorp Mussoorie in India en het Kamers met Kansen-project in Maastricht. Jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar, met problemen thuis, op school of op het werk, krijgen onderdak en worden voorbereid op een zelfstandig bestaan.

De Ragweek duurt tot en met woensdag 23 maart. Zie ook www.maastricht.ragweek.nl

Het, voor het eerst internationale, bestuur wordt dit jaar gevormd door voorzitter Danny Janssen, secretaris Zsa Zsa Weerts, penningmeester Marc Quedenbaum, commissaris activiteiten Claire Hofman en commissaris pr Katherine Bustos Rhodas. Ze krijgen hulp van zo’n twintig vrijwilligers. Ook studenten- en studieverenigingen, disputen, sportverenigingen, Studium Generale, Tafelstraat 13, het Universiteitskoor en Maastrichtse instellingen als Kumulus, Lumière, Hoeve Nekum, basisscholen en verzorgingscentra dragen hun steentje bij.

Vorig jaar leverde de Ragweek 21.500 euro op. In 2009 zelfs 31.500 euro – een uitschieter. Die hoge score was vooral te danken aan een sponsorloop van 15 Maastrichtse basisscholen.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)