Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Speelt Melanie dubbel spel?

Onze Minister van Snelheid, Melanie met de Tweemaal Dubbele Achternaam, kwam snel na het aantreden van het nieuwe kabinet met een plan om de maximumsnelheid op te voeren naar 130 kilometer. Te beginnen op de Afsluitdijk. Mijn complimenten. Hoe vaak heb ik zelf niet, toen ik in mijn jonge jaren nog met het hele gezin op vakantie ging, bij het passeren van de Duitse grens een onverwoestbaar, meer dan zeventig jaar oud lied ingezet. Hadewiska, kom op, geef gas, al dat getreuzel komt hier niet van pas. Ondertussen probeerde ik mij met de DAF 66 op de meest linkse baan tussen het Germaanse geweld te handhaven. Dat we nog in leven zijn, is een wonder. Een echte Jan, die laat zien wat Wakker Nederland vermag, laat zich niet zo snel kisten.

Wat ik zo leuk vond in het voorstel was dat het een echte instinker voor de linkse oppositie bevatte. Melanie, u en ik, wij met zijn drieën, weten namelijk dondersgoed wat het betekent als de snelheid naar 130 gaat. Dan valt er pas een vervelende envelop op je deurmat als je 138 hebt gereden.

Weten is meten. Dat weten we allemaal sinds ons eerste studiejaar. Vaak wordt daarbij niet vermeld dat precies meten een illusie is, een bij uitzondering benaderbaar ideaal. Niet precieze metingen leiden tot niet precies weten. Daar weten advocaten wel raad mee. 120 rijden is een mooie regel. Vooral als je weet dat je bij 127 misschien nog veilig bent. De meeste mensen hebben dat niet door omdat ze geloven in ‘objectieve’ cijfers. Ze denken echt dat zulke wetgeving berust op de laatste wetenschappelijke inzichten en technieken. Lang bleef het stil in Den Haag. Kon de minister garanderen dat 130 kilometer daadwerkelijk 130 kilometer zou zijn? Nou en of! Toch stak iemand een spaak in het wiel. Was het een ambtenaar die nu eenmaal de nieuwe regel moest uitvoeren of een Kamerlid met een streetwise familielid? Minister Melanie kwam ijzersterk terug, een echte Jan, met het voorstel dat het nooit harder dan “echt” 136 mag zijn. Wordt vervolgd. Lees ondertussen bijvoorbeeld Charles Seife, Proofiness. The Dark Arts of Mathematical Deception. 2010.

 

Hans Philipsen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)