Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Facebook maakt ongelukkig

Na het nogal anticlimactische online date-avontuur van de afgelopen weken voorlopig weer even terug naar de gebruikelijke programmering. Misschien ga ik over een paar weken wel bij een sekte, wie weet. U leest het hier. Nou staan er flink wat mensen ingeschreven bij de Lexa’s en e-Matchings van deze wereld, maar een veelvoud daarvan, zo’n 500 miljoen in totaal, en waarschijnlijk de meerderheid van de Maastrichtse universitaire gemeenschap, heeft een Facebook-profiel. Op het Nederlandse proto-Facebook Hyves staan hoofdzakelijk nog 15-jarige meisjes, trotse ouders die namens hun baby een pagina bijhouden, en oudere mannen die het leuk vinden om naar de discotheekfoto’s van 15-jarige meisjes te kijken.

Enfin, ik ben zelf ook een best tevreden Facebook-gebruiker, en weet maar al te goed dat het online delen van artikelen en muziekjes, het bekijken van mensen hun vakantiefoto’s en al dan niet geestig commentaar leveren op mensen hun bezigheden een behoorlijke aanslag op je productiviteit kunnen zijn. Hop, weer anderhalf uur niet gescripsiet, gestudeerd of aan je werk gezeten.

Niet alleen maakt Facebook je minder effectief, het maakt je ook minder gelukkig. Onderzoek op Stanford heeft uitgewezen dat mensen van nature overschatten hoe gelukkig hun vrienden en kennissen zijn, en zichzelf hier minder gelukkig door voelen. De studie liet zien dat mensen de gemoedstoestand van zelfs hun meest hechte vrienden slecht kunnen beoordelen.. Een sociale netwerksite als Facebook versterkt dit proces: een tijdje scrollen door de ‘status-updates’ van je vriendenkring, waarop men hoofdzakelijk de leuke, geestige en interessante gebeurtenissen deelt, kan ervoor zorgen dat je je eigen leven als een hoop minder geslaagd gaat zien. Facebook geeft de spannendste samenvatting van het leven van je vriendenkring, en moedigt ook nog eens aan tot positieve bekrachtiging (wel een like-, geen dislike-knop). De onverkorte versie van je eigen bestaan kan er schril bij afsteken.

Om te voorkomen dat je je vrienden onbedoeld minder gelukkig maakt, roep ik op tot het volgende: plemp deze week de minst boeiende aspecten van je leven op Facebook, en draag hiermee bij aan andermans stemming.

 “Jeroen Postma is zijn schone was aan het vouwen. Weer een paar sokken kwijtgeraakt.”

 

Jeroen Postma

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)