Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De hoofdstad van Noord-Brabant

“Was onlangs in Eindhoven. Dat ligt dicht bij Limburg. Het is de hoofdstad van onze naburige provincie Noord-Brabant. Was er voor de lancering …”

De schrijver van dit proza staat ten voeten uit afgebeeld naast zijn column, die met deze woorden begint. In de jongste Nummer 1, bijlage bij Dagblad De Limburger. Ik schrok me rot. Het was mijn Gerardje. Voor jullie: de rector magnificus. De ene voet frivool achter de andere gekruld, het jasje open met de handen in zijn broekzakken, een mooie stropdas met vervagende diagonale strepen, het halflange haar artistiek losjes rond voorhoofd en oren gedrapeerd. Hij blikt met de van hem bekende bravoure de wereld in, een flauwe glimlach rond de mond, de lippen een beetje van elkaar. Die lippen, die ik zo goed ken, die zo vaak woordeloos hun weg weten te vinden naar … o nee, hou op! Die lippen die op andere momenten de wereld becommentariëren, zo scherp en geestig, of die kunnen donderen van verontwaardiging als daar aanleiding toe is maar altijd eloquent, altijd to the point, altijd erudiet.

Tot deze week dus. Het deed me denken aan de mensen in een televisieprogramma die ergens op vakantie zijn en dan van de presentator een landkaart voor de neus krijgen waarop ze moeten aanwijzen waar ze zich op dat moment bevinden. Glazige blikken, nerveus gegiechel, dan een vinger die ergens op Turkije landt terwijl ze in Marbella zitten.

Eindhoven de hoofdstad van Noord-Brabant. Kon dit waar zijn? Dat het intellectuele uithangbord van onze universiteit zijn aardrijkskunde niet kent? Of zijn staatsinrichting? Want tja, een hoofdstad, dat is een staatkundig begrip natuurlijk, je ziet zoiets niet af aan de huizen of het plaatsnaambord. Ik weet niet wat erger is voor een jurist.

Goed, ik ben een positief denkend mens, dus ik heb hem meteen gebeld. Op zijn privé mobiel. Om te vragen of hij zich wel goed voelde de laatste tijd. Of hij niet wat overwerkt was nu hij ook nog taken van Jo in zijn maag gesplitst had gekregen. Dat zou tenminste iets van een verklaring zijn. Maar het gesprek sloeg meteen andere wegen in.

Een bromstem: “Gerard.”

“Gerard, met Truusje.”

“Jezus Truus, had ik je niet gezegd dat je me niet tijdens werkuren moet bellen? Ik krijg zo de burgemeester op bezoek.”

“De burgemeester waarvan, Geer?”

“Ja, wat denk je, van de provincie natuurlijk, hoe heet–ie, Frissen.”

“Maar Geer, wat zeg je nu, en onze burgemeester heet toch Hoes?”

“Johnny? Nee nee, je vergist je, de nieuwe burgemeester heet Verlinde maar die ken ik nog niet zo goed. Die Hoes is volgens mij minister van Kerkrade. Ik leg het je nog wel eens uit poesje, het is maar moeilijk hè, die ingewikkelde staatkundige terminologie voor een… wat ben je ook al weer, een universitaire coach annex levensadviseur haha. Houd jij je nu maar bij het oplappen van onze universitaire kneusjes! Maar luister mop, hij kan elk moment binnenkomen, ik moet stopp….. ha daar is-ie al, dag Mark!”

En weg was hij, opgehangen.

Die middag zag ik hem dolen door de gangen van de Berg, op weg naar de parkeerplaats. Ik ben hem gevolgd want het zat me niet lekker. Hij liep verkeerd, ging via de hoofdingang naar buiten, liep linksom via de slagboom het parkeerterrein op en begon daar verwoed elke auto met zijn afstandsknippertje te bewerken. Zijn eigen auto staat helemaal aan het einde van het terrein, daar waar je weer naar buiten kunt rijden. Het bleek een brug te ver. Bij het 43e exemplaar dat weigerde om de deuren te openen gooide hij het apparaatje met een grote boog over de muur en ging op de grond zitten, geleund tegen een portier. Ik heb me over hem ontfermd. Dus dat u het weet: de rector is een tijdje uit de roulatie.

 

Trussje Tintemans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)