Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geen baan, wel veel werk

Stelling: een werkloze aio bestaat niet

Het is geen geheim: de meeste aio’s doen langer over hun promotieonderzoek dan de toegestane termijn van vier jaar. En wat gebeurt er dan? Het arbeidscontract loopt af, de onderzoekers vallen in de WW en zijn dan verplicht om te solliciteren. “Het gekke is dat je geen baan hebt maar wel een hoop werk”, zegt moleculair bioloog Florence van Tienen (30), die begin februari promoveerde. “Tegen het eind ben je namelijk je proefschrift aan het schrijven en juist daar gaat juist veel tijd in zitten.”

Inmiddels heeft Van Tienen, die vijfenhalf jaar over haar onderzoek deed, een baan als researcher bij EmulTech, een bedrijf in Eindhoven dat medicijnen inpakt. Nee, de medicatie verdwijnt niet in plastic zakken of kartonnen dozen, maar inpakken betekent: voorzien van een (polymeer)laagje, zoals op een pil. Dat maakt de werkzame stof geschikt voor opname en geleidelijke afbraak in het lichaam.

Wat heeft Van Tienen onderzocht? Ze heeft bekeken of haperende mitochondrieën – de energiecentrales in de cel – een van de oorzaken zijn van diabetes, meer specifiek van ouderdomssuiker. “In de literatuur kom je dit verband vaak tegen. De ‘energiecentrales’ zouden minder energie wekken waardoor de cel niet goed functioneert en de suiker niet goed kan worden opgenomen. Zo zou suikerziekte ontstaan.”

Uit het onderzoek van Van Tienen, waaraan 32 proefpersonen meewerkten, blijkt iets heel anders. De gebrekkig functionerende mytochondrieën zijn niet de oorzaak maar het gevolg van diabetes. Van Tienen heeft het grondiger aangepakt dan de meeste collega’s. “We hebben niet één aspect tegen het licht gehouden maar vijf. Bovendien hebben we drie groepen onderzocht: mensen met langdurige diabetes, die net gediagnostiseerd waren, en mensen zonder diabetes.”

Ze suggereert vervolgonderzoek naar patiënten met een specifieke mutatie in hun mitochondriale DNA. “Bij 90 procent van hen lijkt deze mutatie namelijk wel de oorzaak van diabetes.”

 

Maurice Timmermans

Observant bespreekt steeds één niet-wetenschappelijke stelling van een Maastrichts proefschrift

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)