Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Moordspel: “Kijk, hij ademt nog”

Moordspel: “Kijk, hij ademt nog”

Photographer:Fotograaf: Herman van Ommen/ Arnhem

“Sorry, mag ik even storen? Er is een lijk gevonden en we hebben jullie hulp nodig.” Zo begon voor ruim vijftig middelbare scholieren afgelopen donderdag Dossier 043, een tweedaags programma om kennis te maken met de bèta-opleidingen van de Universiteit Maastricht. Tijdens deze twee dagen moeten ze in groepjes proberen een moord op te lossen. De clou kunnen ze vinden bij de verschillende opleidingen; psychologie, kennistechnologie, Econometrics and Operations Research en biomedische wetenschappen.

Maar eerst, het lijk. Rector Gerard Mols, wiens praatje daarnet ruw werd onderbroken, en de scholieren spoeden zich naar de tuin van de School of Business and Economics. Tussen de bosjes ligt het ‘lijk’. “Kijk, hij ademt nog”, lacht een meisje. “Hij ligt er wel netjes bij”, vindt een ander. In groepjes mogen de leerlingen de heuvel op om de sporen van dichtbij te bekijken. Daar staat iemand van de forensische opsporingsdienst – gekleed in een wit plastic pak, overschoenen en een mondkapje – al klaar om uitleg te geven. Terwijl hij vertelt over het sporenonderzoek – eerst in de omgeving van het lichaam, als laatste pas op het lijk zelf – loopt een ‘zwerver’ opzichtig tussen de scholieren. Als een blonde vrouw opvallend onopvallend een kijkje wil nemen, begint hij te schreeuwen. Allemaal aanwijzingen voor de moordzaak.

Na de lunch gaan de leerlingen in groepjes naar de verschillende opdrachten. Team blauw komt bij Ruben van der Zwaan, promovendus bij Operation Research. Hij gaat een rollenspel spelen met een vrouwelijke verdachte, de leerlingen moeten haar bijstaan. Op andere locaties wordt onder andere een DNA-analyse uitgevoerd en een line-up; een getuige moet de dader uit een rij met mogelijke verdachten halen.

“We hebben twee mensen opgepakt”, vertelt Van der Zwaan de leerlingen. “We denken dat ze iets hebben gezien dat met de moord te maken heeft. Ook hadden ze drugs in hun bezit. We gaan ze apart verhoren. Als één bekent meer van de moord te weten en de ander niet, gaat degene die zwijgt de gevangenis in en de ander vrijuit voor het drugsbezit. Als ze allebei zwijgen gaan ze voor één maand de gevangenis in.” De scholieren zijn er snel over uit. “Opbiechten, dat is altijd het beste.”  

 

Cleo Freriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)