Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Uit de vertrouwde omgeving

Stelling: een periode alleen in het buitenland is de beste manier om jezelf te leren kennen

 

Daar zit je dan in je uppie, ergens in een ver land, kilometers van familie en vrienden vandaan. Geen wonder als je leven door het hoofd gaat spoken. Het overkwam ook Mirjam Heinen, voedingsdeskundige en onlangs gepromoveerd bij de vakgroep epidemiologie. “Tijdens mijn studie voeding en gezondheid in Wageningen liep ik stage in Australië, bij een onderzoeksinstituut in Brisbane. Ik deed er onderzoek naar de relatie tussen voeding en huidkanker. Het was voor mij de allereerste keer dat ik alleen weg was en dan ook nog eens voor een vrij lange periode, vijf maanden.” Het is de beste manier om jezelf te leren kennen, stelt ze in haar proefschrift. Betekent dat een compleet nieuwe Mirjam Heinen na haar stageperiode? Een verbroken relatie? Nieuwe levensdoelen? Zo sterk wil ze het niet uitdrukken, bovendien vindt ze dat te persoonlijk. “Als je een tijdje in het buitenland bent, alleen, krijg je hoe dan ook te maken met heimwee en moeilijke periodes. Je gaat er nadenken, wat wil ik hierna met mijn leven en met mijn werk? En wat betekenen mijn vrienden en mijn familie voor me? Ja, ik durf wel te zeggen dat ik er een stuk ‘levenswijzer’ ben geworden. Toen ik aan mijn studie in Wageningen begon, zag ik een promotie wel zitten. In Australië werd ik daarin bevestigd. Dat had ook te maken met het instituut waar ik stage liep en de mensen die er werkten, de hele sfeer eigenlijk.”

Iedereen verplicht naar het buitenland? “Niet per se, maar ik denk wel dat het goed is om je even uit de vertrouwde omgeving los te wrikken.”

In haar proefschrift focust Heinen op levensstijl – eten, roken, alcohol, bewegen – en hoe je daarmee het risico op alvleesklierkanker beïnvloedt. “Roken en een hoge inname van alcohol, dat wil zeggen drie of meer glazen alcohol per dag, zijn risicofactoren. Daarnaast lijkt beweging een beschermende rol te spelen, maar dat durf ik niet keihard te concluderen; daarvoor is vervolgonderzoek nodig.”

 

Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)