Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vacaturestop

Vorige week maandagavond sloop een e-mail mijn mailbox binnen. Vacaturestop blablabla... lang verhaal, en dan: "Bovenstaande geldt ook voor de verlenging van tijdelijke dienstverbanden", zo meldt Communicatie. Niet de afdeling personeelszaken dus. Of je eigen baas. Want alles valt onder de vlag van Communicatie. Echt veel woorden worden er niet aan vuil gemaakt. Deze zeer korte boodschap is “minder leuk” voor mensen met een tijdelijk dienstverband, want "bovenstaande" wil eigenlijk zeggen dat je op zoek kunt naar een nieuwe baan. Voor sommigen wellicht per direct.

Of misschien toch niet, want er schijnt een loophole te zijn via het college van bestuur, met wiens toestemming je wel personeel mag aannemen. Helaas geeft Communicatie geen opheldering als je daarom vraagt. Misschien kan de afdeling zich hernoemen tot ‘Eenzijdige Communicatie’. Of gewoon ‘Spam’. Is korter, en kort is goed.

Waarom is er eigenlijk een vacaturestop? Vanwege de bezuinigingen, begrijp ik. En dan ga je dus (?) snoeien in personeel, oftewel in je Mentale Kapitaal. Jazeker, KAPITAAL, want personeel zijn geen onkosten. Laat staan Onzinnige Onkosten zoals enkele ict-drama's (SAP en GX); hoe de UM hier het Pas-toe-of-leg-uit principe (gebruik gratis Open Source, of leg uit waarom je liever veel geld over de balk smijt voor een commercieel pakket) heeft omzeild zal mij altijd een raadsel blijven, maar dat terzijde.

En wat ga ik nu doen als mijn tijdelijke betrekking in 2012 afloopt? Misschien een vaste column in de Observant...

 

Nico Rasters, medewerker India-instituut

PS Volgens de film Office Space kun je een ontslag het beste op vrijdag meedelen. Dan leest niemand meer zijn e-mail. Maar goed, op maandag om 18.13 uur ook niet…

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)