Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Er is ALTIJD vlaai! NOOIT NIET!

Het begon, zoals zo vaak, met een mailtje.

“Lieve Truusje, ik wend me tot jou want ik denk dat jij me, als vrouw, zult begrijpen. Helemaal zeker daarvan ben ik niet, als ik je afbeelding zie krijg ik het altijd een beetje benauwd, van jaloezie bedoel ik, maar dan denk ik: ach, het is maar een tekening, in het echt zal ze vast een stuk gevulder zijn want welke vrouw van over de veertig ziet er nu nog zo uit aan deze universiteit?”

[Nou lezers, ik onderbreek het relaas hier alvast even om jullie mind meteen straight te zetten, er is he-le-maal niets gefotoshopt of tekenkundig geflatteerd aan het plaatje hiernaast. Bij mij is het what you see is what you get, echt, hoe dachten jullie anders dat ik de aandacht van de rector getrokken zou hebben? (Ja, het gaat weer iets beter met hem, dank u, ik heb hem sapjes en veel rust voorgeschreven; binnenkort mag hij zijn eerste handtekening weer zetten maar die column in de regionale krant staat een tijdje in de ijskast.)]

Ik laat Doreen – zo heet ze niet echt – verder aan het woord: “Ja Truusje, ik zeg bewust aan deze universiteit, en ik zal dat uitleggen. Zes jaar geleden ben ik hier komen werken, ik was toen 38 en had ook een leuke maat 38. Niet heel dun dus, maar zeker niet dik. Dat ik hier kwam had te maken met mijn man, een volbloed Limburger die gek werd van het gemis van zijn Heimat, zal ik maar zeggen. We woonden in Den Haag, wat je noemt een rustige stad maar zo bloedeloos, vond hij, zo formeel, zo ongezellig. Hij moest en zou terug naar de heuvels en de schutterij en de zachte g, snap je? Gelukkig konden we alle twee een baan krijgen, ik hier bij de financiële administratie van de UM, dus we verhuisden.

En ik kan niet anders zeggen: het was gezellig en het is gezellig op de afdeling. We zijn met een man/vrouw of twintig en als er iets te vieren is dan gebeurt dat, met koffie en vlaai natuurlijk. Want dit is Limburg. En er is heel veel te vieren. Alle verjaardagen, dat spreekt vanzelf, maar ook de eerste communie van kinderen of kleinkinderen, de examens en zelfs de cito-toetsen van diezelfde kinderen, de opname in het bejaardenhuis van ouders of grootouders, als iemand een tientje gewonnen heeft in de staatsloterij, de aanschaf van een nieuwe tv of een nieuwe auto, het officiële begin van de seizoenen, een zieke die weer beter is, de promotie van een achterneef, de hond die puppies geworpen heeft…, nou ja, je begrijpt, ik ben nog lang niet klaar met mijn opsomming maar de boodschap is wel duidelijk: er is ALTIJD vlaai! Er is NOOIT NIET vlaai! En weigeren is geen optie hè! Want dan ben ik weer zo’n saaie Hollandse. Met één koekje bij de koffie, huh huh. Ik heb het wel eens geprobeerd, nee zeggen dus, maar dat wordt me dan een week lang nagedragen. Truusje, ik snap het niet, jij werkt toch ook aan deze universiteit, bij jou trakteren ze toch ook om de andere dag, maar ik zit inmiddels op maat 48 en jij niet! Wat doe jij er voor? Soms kan ik wel huilen. En daarom roep ik je hulp in. Want je hebt best wel invloed op de mensen hier aan de UM, wist je dat? Als jij iets schrijft wordt dat gelezen, dat hoor ik vaak. Nu zit ik ’s avonds altijd tv te kijken en dat gaat de laatste tijd voortdurend over Libië, en ik dacht waar hebben ze het toch over? Tot ik begreep dat het met vliegen te maken had en dat het Engels was, die no-fly zone, maar toen was bij mij het kwartje al gevallen. Kun jij niet een oproep doen dat we van de UM een no-vlaai zone maken? In ieder geval voor een half jaar of zo? In het kader van de volksgezondheid en dat ik weer terug kan naar mijn vroegere maten? Duizendmaal dank. Doreen.”

 

 

Truusje Tintemans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)