Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

1000 kraanvogels verkocht

Meer dan dertig studenten van de Universiteit Maastricht en de Hogeschool Zuyd, inclusief elf Japanse studenten die op dit moment lesgeven aan de hogeschool, hebben afgelopen zaterdag en zondag tweeduizend euro opgehaald voor de slachtoffers van de aardbeving in Japan. Dat deden ze via de verkoop van zelfgevouwen kraanvogels in een stand op het Vrijthof.

“We hebben er duizend verkocht”, zegt medeorganisator Erik Mooren, tevens vierdejaars student International Business. “De opbrengst hebben we overgemaakt naar het Rode Kruis. De papieren kraanvogels kostten 1 euro maar veel mensen gaven vijf of tien euro. Ze konden er twee dingen mee doen: mee naar huis nemen of in de stand hangen. Uiteindelijk hingen er 853 vogels in de stand. We zullen dit aantal aanvullen tot duizend en dan overhandigen aan de Japanse ambassade in Den Haag.”

Mooren, die vorig jaar in Japan studeerde, gaat over drie weken stage lopen in Osaka, bij een bedrijf dat verpakkingen produceert. Zijn vriendin woont in Tokio. “Het is niet altijd duidelijk hoe het met de straling zit. In Osaka is die er in ieder geval niet, in Tokio hangt het deels af van het weer.”

Hij vindt het bewonderenswaardig hoe Japanners met de ramp omgaan. “Iedereen werkt mee, inwoners van Tokio maar ook supermarkten beperken hun stroomverbruik, uit solidariteit met de mensen in het rampgebied. Waar Haïti zijn zaken nog steeds niet op orde heeft, draait in Japan alles om wederopbouw. Er heerst nergens chaos, iedereen blijft kalm en gedisciplineerd.”

Het mooist aan de actie op het Vrijthof vond hij de ontmoetingen tussen Japanners die in de omgeving wonen. “Het zijn mensen die elkaar niet kennen en in onze stand met elkaar in gesprek raakten. Niet alleen over de ramp, voor zover ik hun conversatie kon volgen, maar vooral over hun leven in Maastricht.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)