Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een verkiezingsbelofte ingelost

Bericht uit de VN

UCM-student Dirk Janssen werd vijf maanden geleden gekozen tot Nederlandse jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties (VN). Twee jaar lang gaat hij zich inzetten om jongeren te interesseren voor internationale betrekkingen en wil hij hun stem laten horen binnen de VN. Observant vroeg hem hoe het gaat.

De laatste keer dat we Janssen spraken, begin februari, stond hij op het punt om naar New York te gaan, om daar een VN-conferentie over jongeren bij te wonen. Hij ging meepraten over een jeugdresolutie over kinderarbeid en jeugdwerkeloosheid. “Uiteindelijk heb ik zelfs namens Nederland mogen onderhandelen.” Het was een spannende periode, de opstanden in het Midden-Oosten waren net begonnen. “Jongeren gingen mede de straat op omdat de werkeloosheid zo hoog is. We hebben er veel over gediscussieerd.”

Hij lobbyde onder andere voor een beter overzicht van de werkgelegenheid van jongeren in verschillende landen. “Dat is opgenomen in de resolutie. Er wordt straks met één maat gemeten. Dat wil zeggen, als de resolutie ook daadwerkelijk wordt goedgekeurd.”

Niet alle plannen slaagden. Een voorstel om jongeren meer mee te laten praten over werkgelegenheid werd afgewezen. “Ik had in de wandelgangen al zo’n acht landen overtuigd. Toen schoof China aan en zij zagen civic engagement niet zitten. Daar heb ik van geleerd. Als een belangrijk land iets niet wil, sta je machteloos.”

Terug uit New York kon Janssen bijna meteen weer zijn koffers pakken. Vorige week was hij bij de Internationale Wereld Water Dag in Kaapstad. Niet alleen kon hij daar veel contacten opdoen, ook kreeg hij de kans een verkiezingsbelofte in te lossen. “Ik wilde minstens één nieuwe jongerenvertegenwoordiger uit een ontwikkelingsland. Zuid-Afrika had er nog geen. Ik kreeg een twee-minuten pitch met de minister van Water om hem te overtuigen. In juni gaan ze iemand aanstellen.”

De minister was niet de enige belangrijke persoon die Janssen sprak, hij kwam ook kroonprins Willem-Alexander tegen. “We hebben heel ontspannen gepraat over watervraagstukken. Ik heb hem verteld wat ik van leeftijdsgenoten over dit onderwerp heb gehoord.” Als het aan Janssen ligt zullen binnenkort nog veel meer mensen de mening van de jeugd horen. Hij is al een tijdje bezig met het vormen van een groep jongeren die een visie op waterbestuur gaan schrijven. “Een frisse nieuwe blik die kijkt naar de lange termijn; wat is er nodig in 2050? Bij deze wil ik een oproep doen, wie meer wil weten of mee wil denken kan me mailen; da.janssen@student.maastrichtuniversity.nl.” Janssen wil de visie in maart 2012 presenteren tijdens het Wereld Water Forum.

 

Cleo Freriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)