Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Doe defensie de deur uit

Ik droomde dat ik in Holland woonde. In Holland, Michigan, wel te verstaan. Daar ben ik wel eens geweest. Heartland America in the Midwest. Een groot deel van de bevolking stamt af van immigranten die al in de negentiende eeuw vonden dat Nederland niet zuiver meer was in de ware leer des geloofs. Ze stellen er nog steeds een eer in onze roots te hebben. En het wordt gevierd: klompen, een molen en veel tulpen. De oude taal is wel zoek geraakt. Maar wat de gevoelstemperatuur betreft, hoeft Nederland er niet aan Nederland teruggegeven te worden. Het is nooit afgepakt. Daarnaast zijn ze zo midwestern en Amerikaans als wat.

Ze hebben nog een ander voordeel. Ze hoeven niet te beslissen of ze politietrainers naar Afghanistan sturen. Of dat F-16’s wel of niet op Libische tanks mogen schieten. Sterker nog, in de staat Michigan, een maatje groter dan Nederland, hebben ze daar ook geen last van.

Wat zou het heerlijk zijn als wij Nederlanders dat alles aan ons voorbij konden laten gaan. Laten ze toch elders, op een schaal die past bij deelname aan een groot gewapend conflict, uitzoeken hoe lang politieagenten getraind moeten worden, hoeveel vliegtuigen ingezet worden en waar die op schieten, en of we Europeanen met helikopters ophalen. Denk eens na over de gunstige financiële gevolgen als we Defensie en Buitenlandse Zaken elders onderbrengen. Weg met die ministeries en die ambassades. Gewoon een deel leveren van de inspanningen van een groter geheel. Voor de besluiten zelf maakt het niets uit. We doen toch altijd mee met wat in Atlantisch verband wordt afgesproken. Ik weet ook wel wat het bezwaar is. De cabaretvoorstellingen van De Haagse Stolp zullen minder hilarisch worden. Nooit meer een deftige dame die vindt dat de wereldvrede afhangt van het aantal weken training van de politie. Nooit meer een premier die zich persoonlijk garant stelt voor de strapatsen van Afghaanse ministers. Nooit meer het Theater van de Lach met de komieken Hillen, Verhagen en Rosenthal.

Ik schei erover uit. Gisteren zag ik de eerste boerenzwaluw. Aristoteles wist al: één zwaluw maakt nog geen zomer. Houd echter goede moed. 2011 is Het Jaar van de Boerenzwaluw.

 

Hans Philipsen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)