Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Waar ging het mis?

In een poging zijn huwelijk te redden, neemt Dean (Ryan Gosling) zijn vrouw Cindy (Michelle Williams), ondanks haar bezwaren, mee naar een motel - één nachtje romantisch samen, zonder hun dochter Frankie en zonder de stress. Maar al vanaf de eerste scène is duidelijk dat het tussen de twee dertigers niet meer goed zit. Dean probeert hun dochtertje af te leiden en te vermaken, terwijl Cindy geërgerd ontbijt maakt. Aan hun gezichten kun je de wanhoop aflezen.

Regisseur Derek Cianfrance laat in de film Blue Valentine zien hoe een hoopvolle prille liefde langzaam maar onvermijdelijk aftakelt. Hun metamorfose van verliefde jongen mensen tot gefrustreerde echtgenoten is hartverscheurend. Met Gosling en Williams heeft Cianfrance twee hoofdrolspelers gevonden die zich natuurlijk, open en kwetsbaar in hun rol hebben gestort. Als voorbereiding op de huwelijksscènes woonden de acteurs samen in een klein huis en moesten ze rond komen van hetzelfde budget als hun personages. Ze filmden zelf home video’s en leerden ruzie te maken. Hun gesprekken in Blue Valentine lijken soms niet eens geacteerd (enkele scènes zijn geïmproviseerd).

In de - futuristisch ingerichte - motelkamer denken ze allebei terug aan hun relatie, maar communiceren doen ze niet. Het wordt ook niet duidelijk waar de relatie misging. Via flashbacks zijn we getuige van hun eerste ontmoeting in een troosteloos verpleeghuis. Voor de charmante schoolverlater Dean is het liefde op het eerste gezicht. Hij wil niets liever dan een gezin stichten ondanks dat Cindy zwanger is van een eerder vriendje. Cindy had grote plannen, wilde arts worden maar vanwege haar zwangerschap vindt ze werk als verpleegkundige. Dean is minder ambitieus en is tevreden met zijn baantje als schilder.

Naast het sterke spel heeft Cianfrance ook technische middelen gebruikt om het contrast tussen het heden en het verleden vorm te geven. De flashbacks zijn in lange shots opgenomen, die zachter ogen dan het digitaal geregistreerde heden. Bovendien zijn Dean en Cindy in het verleden in bijna elk shot samen te zien, terwijl ze als getrouwd stel meestal los in beeld zijn.

Blue Valentine is een romantisch drama dat met rust gefilmd is en dat vooral mensen wil laten zien die op ons lijken, met problemen die herkenbaar zijn.

 

Lisa Dupuy

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)