Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Niets fout gedaan

Vorig weekend won ADO Den Haag thuis knap van Ajax, en dat moest gevierd worden. Hoe mooi is het dan als je overwinningsfeestje wordt bezocht door een paar spelers? Middenvelder Lex Immers stond op de bar, welverdiende pot bier in de hand, en scandeerde mee dat men op jodenjacht zou gaan. Dat is de geuzennaam van Ajax, weet u wel, en daar bedoelde logischerwijs dus geen van de aanwezigen mee dat ze met kapmessen en jachtgeweren Buitenveldert zouden gaan binnentrekken. De KNVB was onverbiddelijk: vier wedstrijden geschorst. Holy shit, waar hebben we het over? Is er één praktiserende Israëliet in Nederland die zich aangesproken voelde?

Het zal wel hebben gelegen aan het gebrek aan voetbalgerelateerde sensatie op het moment. Waar zijn de veldslagen, de gesloopte treinen? Een paar jaar terug woonde ik in Barcelona, en daar zat de rivaliteit tussen Barça en Real Madrid toch een stukje dieper, vooral vanwege de geschiedenis: de grootvaders van de supporters hadden vaak nog op elkaar geschoten tijdens de Spaanse burgeroorlog. Toen de Schotse club Celtic echter naar Barcelona kwam om een Champions League-duel af te werken, was de stad in opperste staat van paraatheid: een eerder bezoek van de Glasgow Rangers, grote rivaal van Celtic, had geresulteerd in een kort en klein geslagen binnenstad. De kroegen puilden uit met vrolijk lallende groen-wit geklede Schotten. Ze verloren (kansloos), ze werden niet kwaad, gingen niet rellen, en drie dagen later stonden ze nog steeds aan de bar. De stemming sloeg echter om toen een Rangers-wedstrijd op tv werd getoond: “Fookin’ proddies.” Kutprotestanten.

De hekel is oprecht, en allesomvattend: Celtic is van oudsher de club van (katholieke) Ierse immigranten, de Rangers die van de protestantse Schotse middenklasse. Alles wordt erbij gehaald: politiek, the Troubles, de klassenstrijd. De derby leidt bijna altijd tot geweld, en niet alleen buiten het veld: bij een recente wedstrijd pakten drie Rangers-spelers rood. De Schotse regering riep beide clubs op het matje: hoe lossen we dit op? Tot nu toe geen uitsluitsel.

In dit licht bezien, wordt het ADO-incident des te krankzinniger. Ik zou niet eens excuses maken, je hebt immers helemaal niets fout gedaan.

 

Jeroen Postma

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)