Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Iedere dag dezelfde grap

Stelling: Bij de revisie van een manuscript voelt de promovendus zich niet zelden als Bill Murray in de film Groundhog Day.

In Groundhog Day speelt Bill Murray een nukkige weerman die zeer tegen zijn zin een reportage moet maken van een jaarlijks terugkerend (absurd) evenement: een marmot die op 2 februari voorspelt hoe lang de winter nog zal duren. Als Murray ’s avonds met zijn filmploeg huiswaarts wil keren, breekt er een sneeuwstorm uit en zit hij vast in het gehucht Punxsutawney. De volgende ochtend wordt hij wakker en hoort hij exact dezelfde grappen als de dag ervoor, komt hij dezelfde mensen tegen en hoort hij dezelfde muziek. Hij zit vast in de tijd en beleeft de Groundhog Day steeds weer opnieuw. Terwijl de mensen om hem heen niets door hebben, beseft hij maar al te goed dat de dag zich herhaalt. “Het is een leuke oude film uit 1993. Ik zag hem als kind”, vertelt Robert Dennert, bezig met de vooropleiding cardiologie in het academisch ziekenhuis Maastricht. “Murray komt in een onaangename situatie. Alles blijft hetzelfde, alleen brengt hij steeds vaker kleine veranderingen aan. Uiteindelijk gaat hij van Punxsutawney en zijn bewoners houden en wil hij niet meer weg. Als je bezig bent met je manuscript ga je ook steeds weer door dezelfde tekst heen. Je denkt in eerste instantie als je iets inlevert ‘deze versie is goed’. Uiteindelijk ga je schaven, nog eens schaven en ben je blij met het nieuwe resultaat.”

Waar Murray het dorpje niet meer wil verlaten, zo wil Dennert het onderzoek niet vaarwel zeggen. Dat zal als toekomstig cardioloog over het hart gaan. “Mijn proefschrift gaat over de invloed van virussen en auto-immuunziekten op het ontstaan van ontstekingen aan de hartspier. Vroeger dacht men dat virussen geen invloed hadden, wij denken dat ze wel een belangrijke rol spelen in het ontstaan van ontstekingen. Het zijn vaak jonge mensen die hier aan lijden. Zij zijn allemaal bang dat hun hart het niet meer zal doen. Terecht, hun levensverwachting is lager.” Vandaar de andere stelling: What we have to fear most is failure of the heart.

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)