Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verkiezingen

Vorige week schreef U-raadsvoorzitter Herman Kingma een brief aan het Stembureau over de manier waarop de UM dit jaar de verkiezingen dichter bij de student wil brengen. Een goede zaak, want het is onbegrijpelijk dat beleidsmakers binnen de UM akkoord gaan met een opkomst van 20 procent bij de universitaire verkiezingen. Dit gedoogbeleid, wat de UM al jaren volhoudt, is voor DOPE aanleiding tot een structurele aanpak; het zou meer moeten gaan over de gehele essentie van de universitaire verkiezingen en de medezeggenschap.
De kranten en wandelgangen vullen zich de laatste tijd met nieuws over bezuinigingen, beloofde sportfaciliteiten en een nieuwe collegevoorzitter. Wat helaas niet alle studenten weten, is dat er voorafgaande aan deze besluiten intensief gedebatteerd en gediscussieerd wordt tussen studentenvertegenwoordigers en bestuurders.

Is een universiteits- of faculteitsraad dan een minder bekende “consumentenbond” op de UM? Wellicht is de vergelijking simplistisch, gezien het publieke en academische karakter van de universiteit, toch zijn er gelijkenissen. Studenten moeten inzien dat zij sinds de jaren zeventig al recht hebben om zich te laten horen via de medezeggenschap en mee te denken over het verbeteren van onderwijs wanneer zij dat via de juiste kanalen kunnen bereiken. In het perspectief van de “consumentenbond”: de student blijft klant en kan zich dus indekken tegen ongewenste “producteigenschappen” van zijn of haar studie(tijd). Daarom is het van belang dat medezeggenschap voldoende bekendheid verwerft onder studenten.

Ook zouden studentvertegenwoordigers van bestuurders meer de ruimte moeten krijgen om initiatieven te ontplooien en adviezen uit te spreken: medezeggenschap als strategisch middel in het verbeteren van de universitaire gemeenschap. Andersom moeten studenten de mogelijkheid krijgen om zich gedurende de verkiezingen goed te verdiepen in de partijen en de kandidaten die verkiesbaar zijn. Studentenpartij DOPE zal zich in ieder geval komend jaar opnieuw inzetten voor deze verbeteringen en zal op pragmatische en inhoudelijke wijze de belangen van de Maastrichtse student blijven behartigen, zo doen we dat al 21 jaar met gedreven mensen. Houdt dus vooral de Twitter-account van het Stembureau in de gaten, of wordt vriendjes op Facebook, dan mis je in ieder geval niks over onze kandidaten.

 

Karel van Eechoud, voorzitter studentenpartij DOPE

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)