Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Buurten tegen UM op Tapijn

Vier buurtcomités plus de ‘werkgroep Tapijn’ stellen alles in het werk om er voor te zorgen dat de Universiteit Maastricht niet de beschikking krijgt over de Tapijnkazerne. Voor dat doel wordt zelfs een officieel ‘burgerinitiatief’ georganiseerd, zo bleek vorige week woensdagavond tijdens een bijeenkomst voor bewoners van de omliggende buurten van de kazerne. Het gaat om groepen uit Biesland, Jekerdal, Sint Pieter en de binnenstad. Via een burgerinitiatief kan de zaak op de agenda van de gemeenteraad worden gezet en de bestemming van het terrein gewijzigd worden.

De UM heeft al langer een oogje op het terrein: het zou een ideale plaats zijn om uitbreidingen in de binnenstad te realiseren. Nu de militairen eind vorig jaar zijn vertrokken komt die optie naderbij, zij het dat het college van bestuur al heeft aangekondigd dat de aangekondigde bezuinigingen ook voor het huisvestingsbeleid consequenties kunnen hebben. Dat de UM partij is komt door een afspraak met de gemeente, die graag ziet dat de UM het terrein gaat gebruiken. Zover is het nog niet: de rijksoverheid moet het gebied nog verkopen, waarbij de gemeente een eerste recht van koop heeft en de prijs ervoor afhankelijk is gemaakt van de nieuwe bestemming. In concreto: als straks een projectontwikkelaar een torenflat neerzet vraagt het Rijk meer dan als de UM gebruiker wordt. Op dit moment lopen er onderhandelingen tussen de gemeente Maastricht en de rijksoverheid.

De buurtcomités vinden dat het terrein “aan de gemeenschap toekomt”, zegt Henk van de Voort, voorzitter van de Vrienden Binnenstad Maastricht. Een universitaire invulling is “monofunctioneel, wij willen verschillende functies, wonen, horeca, van alles, zodat er een va et vient van mensen mogelijk is.” Ook moet het parkachtige karakter worden hersteld en moet het gebied vooral openbaar toegankelijk zijn. Voor zover bekend echter heeft de UM volstrekt geen plannen om het gebied af te sluiten. Wel wordt nagedacht over nieuwbouw, iets waar de buurtcomités zich eveneens tegen verzetten.

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)