Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Naar de rechter

Een groep studenten, verenigd in de Stichting Collectieve Actie Universiteiten, heeft acht universiteiten een brief gestuurd over de instellingscollegegelden voor een tweede master en gedreigd ze voor de rechter te dagen.

Studenten die volgend academisch jaar een tweede masteropleiding willen volgen aan de Universiteit Maastricht moeten 12 duizend euro collegegeld betalen. In Utrecht en Leiden is dat bedrag nog eens ruim tweeduizend euro hoger. “Hoe komen ze tot hun tarief”, vraagt woordvoerder en wijsbegeertestudent Cees Zweistra zich af. “We vinden dat er een juiste verhouding moet zijn tussen de prijs en de kwaliteit. In Utrecht vragen ze veel meer dan in Nijmegen: 14 duizend euro versus bijna 9 duizend euro. Dat verschil moet toch ergens op gebaseerd zijn?”

Ook de Universiteit Maastricht is aangeschreven door de advocaat van de studenten, bevestigt beleidsmedewerker Carola van der Weijden. De UM heeft nog geen standpunt ingenomen.

In de brief focussen de studenten met name op de master rechtsgeleerdheid. Zweistra: “De instellingen hebben een economische machtspositie en zeker in het geval van deze studie. Je kunt rechtsgeleerdheid niet in het buitenland volgen, dus het argument dat we vanwege de tarieven dan maar naar België moeten, gaat niet op.”

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg en de Landelijke Studenten Vakbond nemen juridische stappen. Niet tegen de instellingen zelf, maar tegen de overheid. Advocatenkantoor Stibbe heeft de langstudeerdersboete van 3000 euro onder de loep genomen in opdracht van de studentenorganisaties. Zijlstra’s wetsvoorstel rammelt volgens de advocaten aan alle kanten.

 

Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)