Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Heeft mijnheer iets aan z’n voot of aan z’n vot?”

“Heeft mijnheer iets aan z’n voot of aan z’n vot?”

Photographer:Fotograaf: Stock Exchange

Vijf Maastrichtse co's over het nieuwe programma De Echte Coassistent

Wat vinden vijf Maastrichtse coassistenten van het nieuwe programma De Echte Coassistent? Zorg dat er een televisie is, zap op dinsdagavond om half acht naar Nederland 1 en laat de discussie maar losbarsten. “Die specialisten zijn wel héél aardig.”

 

“Coassistent is op weg”, luidt het sms’je dat Floris De Kleermaeker zojuist heeft ontvangen van studiegenoot Marloes Faut. Het is zeven uur geweest. Samen met Fedde Rinsma wacht hij tot de groep compleet is. “Dit is wel een leuke aanleiding”, zegt De Kleermaeker. “We zien elkaar niet meer regelmatig door al die coschappen.” Faut stapt van haar fiets. “Ik was om half zeven thuis, heb zelfs nog gegeten en hier ben ik alweer. Dat heb ik snel gedaan hè?” Faut reist elke dag naar Orbis in Sittard waar ze haar coschap gynaecologie loopt. “Dat is niet iets wat ik heel mijn leven zou willen doen: de hele dag naar vrouwelijke geslachtsdelen kijken, nou nee.” Dan druppelen de laatste twee binnen: Dagmar Zeef, die een jaar coschappen heeft gelopen, maar nu onderzoek doet, en Thomas Schok. Hij vertelt enthousiast over zijn ervaringen bij psychiatrie.

De aanleiding voor deze ontmoeting is De Echte Coassistent, een nieuwe serie van de AVRO waarin zes coassistenten uit Groningen worden gevolgd. Na de Net 5-series Grey's Anatomy en De Co-assistent dus een echt reality programma.

De eerste vraag: zouden ze zelf meedoen? Schok knikt. Het idee voor zo’n serie is zelfs al eens door zijn hoofd gegaan. Maar Faut is stellig: “Ik hoef niet op televisie.”

Binnen de kortste keren vliegen de anekdotes over tafel. “Wij zijn zo dichtgetikt”, klinkt het. “Als we samen zijn, gaat het gesprek voor ten minste 80 procent over wat we hebben meegemaakt tijdens onze coschappen.” Iets wat hen mateloos frustreert, is het ‘steriel staan’, of beter: het ontbreken daarvan. Volgens vijfdejaars Faut zijn er ziekenhuizen waar de co’s weer gedegradeerd worden tot derdejaars en dus niets anders mogen doen dan kijken en luisteren. Snijden is verboden terrein. “Maar je moet ook assertief zijn.” Zeef: “De klik met je begeleider is belangrijk.”

 

Een ei aub

Over het programma hebben ze het een en ander gehoord, maar fan zijn ze niet. Het groepje vrienden zit al de hele dag tussen de patiënten en witte jassen. Dan is er geen behoefte om ’s avonds nog eens diagnosen te stellen.

Halverwege de aflevering laat een mannelijke patiënt zijn voet zien aan een arts. Een van de Groningse coassistenten helpt hem weer in zijn sok. De voice-over spreekt van een “typisch co-klusje”. In Rinsma’s kamer veert het vijftal op, want daarvoor loop je als student toch “echt niet mee”. En een kopje koffie dan? Wie haalt dat regelmatig voor zijn begeleider? “Ik niet”, zegt Faut. Zeef: “Het ligt eraan. Als ik koffie voor mijzelf haal, vraag ik de rest ook.” “Ja, maar dat is anders”, reageert de rest. “Wat als de specialist het je opdraagt?” De meningen zijn verdeeld. “Hij is toch degene die jou beoordeelt.” Schok (“die voice-over is een flapdrol”) herinnert zich een specialist die zijn co’s om een ei en een kop soep vroeg.

De Kleermaeker beseft dat de coassistenten veel meer tijd hebben voor een praatje met hun patiënten dan de artsen, laat staan de chirurgen. En dat kan volgens Schok voor sommige niet-Limburgse studenten problemen opleveren. Zeker de oudere generatie kletst er vaak vrolijk op los in het dialect. Zeef herinnert zich iemand die heel de avond had liggen schravelen. “Ik dacht in eerste instantie: ‘Nou, dit is het dan, je eerste coschap en je snapt er niets van’. Later kwam ik erachter dat het woelen betekent.” Faut kaart de verwarring aan tussen voot en vot. “Waar heeft mijnheer nu last van? Voot is voet in het dialect en vot is kont. Dat is toch heel wat anders.”

Daarnaast komen de artsen in spe regelmatig voor raadsels te staan. Rinsma loopt op dit moment mee met een huisarts en heeft dagelijks te maken met patiënten met vage klachten of die minutenlang over vanalles praten behalve het probleem. “Wat dat betreft is het soms wel een beroep waarbij je tot tien moet tellen.” Faut geeft toe dat ze het moeilijk vond om in het begin een diagnose te stellen. De Kleermaeker: “Je hebt geen ervaring, dus geen overzicht. Je weet niet waar je moet beginnen.”

 

Hechten

Eigen ervaringen blijken spannender dan de serie die al vrij snel is afgelopen. Rinsma pakt de laptop erbij en zoekt naar de vorige aflevering op Uitzending Gemist. Ditmaal is het stil en kijken ze kritisch nar een meisje dat moeite heeft met prikken. “Hmmm, die naald zit niet helemaal goed.” “Nee, sorry, naast.” 
Schok en Faut vinden de specialisten “heel aardig en mild. Die weten natuurlijk dat ze op televisie komen.” Terwijl een van de studenten zenuwachtig assisteert bij een operatie roept de chirurg: “Dit is een schááárrrr, geen zááággg.” Gelach in de kamer. “Dat begint erop te lijken.”

Er is regelmatig in de scènes geknipt, concludeert het vijftal. “Die co stelt een diagnose, maar de helft van zijn verhaal wordt niet uitgezonden.”

Is het een idee om voortaan deze serie te laten zien als ouders en vrienden vragen wat ze nu precies doen? Volgens De Kleermaeker laat het programma wel de essentie zien. Er is genoeg dat de coassistenten bekend voorkomt, zoals het te laat komen en het leren hechten. In de uitzending knoopt één van de studenten met trillende handjes het hechtdraad vast. De vijf Maastrichtse co’s knikken meelevend. “Uiteindelijk leer je het pas als je het echt doet.”

 

 

 

Lisa Dupuy

De aangeschoven vijf coassistenten:

Fedde Rinsma loopt het coschap huisartsgeneeskunde en wil zich specialiseren in maag, darm en lever

Floris De Kleermaeker loopt het coschap huisartsgeneeskunde en wil zich specialiseren in neurologie

Dagmar Zeef, heeft vorig jaar coschappen gelopen, doet nu onderzoek en wil zich

specialiseren in neurologie of neurochirurgie

Thomas Schok loopt het coschap psychiatrie en wil zich specialiseren in

neurologie

Marloes Faut loopt het coschap gynaecologie en wil zich specialiseren in chirurgie

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)