Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Inboedel van 7,5 kilo

Zoals wel eens eerder verteld bracht ik het halfjaar buitenland van mijn studie door in Barcelona: prachtige tijd, weinig gestudeerd, toch hoge cijfers gehaald. Hoewel er voor de meeste bezienswaardigheden in zes maanden verdomd weinig ruimte was (“Dat bekijken we later nog wel eens, we wonen er immers bijna naast”, om er vervolgens nooit geweest te zijn), werd de prachtige architectuur van Antoni Gaudi niet overgeslagen. Zijn gebouwen, waarvan de bekendste de Sagrada Familia-basiliek is (na 130 jaar nog steeds niet af, men mikt op 2026), komen organisch over: ronde vormen, zuilen als vertakte boomstammen. Toch liggen er exacte natuurwetten aan de constructie ten grondslag. In de permanente tentoonstelling kun je een indrukwekkend systeem van hangende metalen kettinkjes bekijken die precies het spiegelbeeld van de kerkbogen vormen, en zo de sterkste constructie laten zien: het ontwerp van het imposante gebedshuis heeft slechts de zwaartekracht als uitgangspunt.

Op basis van deze ideeën is een Nederlandse ontwerper, Bram Geenen, meubels gaan maken.

Dezelfde Gaudi-bogen worden toegepast in futuristisch aandoende stoelen en krukken gefabriceerd van koolstofvezels (ook de manier waarop men sportwagens, vliegtuigen en roeiboten ultralicht houdt). Het resultaat lijkt op een in plastic gegoten bouwtekening. Door al het onnodige materiaal weg te laten, worden vederlichte constructies mogelijk: een compleet interieur van deze indrukwekkende binnenhuisarchitect weegt amper zeven-en-een-halve kilo. Of de driezitsbank dan ook een beetje lekker zit, dat weet ik niet.

Het wordt nog mooier: er kan steeds meer met een 3D-printer, zoals laatst ook te zien was in De Wereld Draait Door. Kunststof voorwerpen kunnen met dit apparaat worden gebouwd op elke locatie met netspanning, klaar terwijl u wacht. Handig voor extra serviesgoed als er ineens meer mensen mee-eten, maar het moet ook lukken om complexere dingen te maken. Allicht staat er binnen een paar jaar een consumentenversie in elk huishouden, en op dat moment kan de Ikea een flinke tik in zijn jaarcijfers verwachten. En wat te denken van een verhuizing? Gewoon de meubels op het milieuperron inleveren, en op de nieuwe locatie aangekomen een nieuwe inboedel uitprinten.

Zeer stoere plaatjes zijn te bewonderen op www.studiogeenen.com.

 

Jeroen Postma

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)