Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

U-raad neemt vacaturestop onder vuur

Veel kritiek op de maatregel zelf en zeker ook op de manier waarop die in de universiteit is bekendgemaakt. Dat was het algemene beeld van de bespreking door de universiteitsraad, vorige week woensdag, van de vacaturestop en het verbod op verlenging van tijdelijke contracten. Het college van bestuur verdedigde niettemin vurig de noodzaak ervan.  

De U-raad was er sowieso al niet over te spreken dat het college de vacaturestop had afgekondigd zonder de raad er eerst in betrokken te hebben. Collegelid André Postema bood daarvoor zijn excuses aan: “Het lag in de bedoeling maar het is niet gebeurd”, zei hij. Voor de rest was er niets mis met de communicatie, betoogde hij. En een voorafgaande goedkeuring door de raad was niet nodig: “De vacaturestop was een eenmalige en onmiddellijke beslissing. We komen later naar de raad met een plan over kosten en inkomsten. Alle rechten van de raad worden gerespecteerd.”

De vragen van de raadsleden richtten zich deels op het onverwachte van de maatregel. Bij de afgelopen begrotingsbesprekingen was niet bepaald de stormbal gehesen, klonk het, en dan een paar maanden later zo’n drastische ingreep? Maar Postema ontkende dat: ook toen al was er zwaar weer aangekondigd. “En we hadden ook kunnen wachten tot het najaar, dan kondigt het ministerie waarschijnlijk een korting van 10 of 20 miljoen voor de UM aan en moeten we gaan reorganiseren en mensen ontslaan. Dat willen we voorkomen. Andere universiteiten zijn nu al drastisch aan het reorganiseren: Nijmegen, Leiden, de VU.”

De raad bleef erbij dat er te weinig noodsignalen waren gegeven en dat de maatregel nu de indruk van een Pavlov-reactie wekte. Raadslid prof. Wil Foppen, die zei “verbijsterd” te zijn over de ingreep: “Het college ziet dat de overheid gaat snijden en geeft dat meteen een op een door aan de universiteit. Terwijl het juist de functie van een bestuur is om creatieve oplossingen te bedenken en daar steun voor te organiseren. Je kunt ook investeringen doen waar je geld mee verdient.”

Postema liet weten dat het college daar ook mee bezig is (“meer post-graduate cursussen, verkoop van expertise zoals nu het medisch curriculum aan Saoedi-Arabië”) maar dat niettemin nu een ingreep nodig was. Heftiger verzette hij zich tegen de suggestie dat het college in het recente verleden “geld heeft verkwist aan grote projecten zoals Brains Unlimited of MUSL. Brains is kostenneutraal en werkt niet in op de begroting van 2011 of ‘12 of ’13, en MUSL speelde vooral in de afgelopen jaren, nu nauwelijks meer. MUSL is inderdaad niet zo succesvol geweest maar er is geen verband met de bezuinigingen.”

Over een aantal grote investeringsprojecten is nog geen beslissing gevallen, zei hij: de Tapijnkazerne, de sporthal, de renovatie van UNS50 en het continueren van het India Office en het Leading in Learningproject. “Dat ligt allemaal nog open.”

Studentraadslid Lukas Wetzel vroeg aandacht voor de ongewenste effecten van een vacaturestop en het verbod op verlenging van tijdelijke aanstellingen: de beste medewerkers zullen het eerste vertrekken “en die krijg je niet meer terug”. Postema: “Dat is nu eenmaal het risico van een algehele stop. We moeten hopen dat we niet onnodig hooggekwalificeerd personeel kwijtraken.” Dat tijdelijk personeel volgens het Nederlandse arbeidsrecht na verloop van een aantal contractperiodes recht heeft op een vaste aanstelling, zoals (rechtenstudent) Wetzel inbracht, geldt volgens Postema niet voor de situatie aan de UM: “Alle tijdelijke contracten hier zijn ècht tijdelijk. Die zogeheten kettingregeling is niet aan de orde.”

 

Wammes Bos

Reacties vanuit de faculteiten op de vacaturestop

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)