Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het gezin als rustpunt

Stelling: Het is pas echt zielig als je geen nootjes mag (Kes Ubachs)

 

“Het is een uitspraak van mijn 5-jarige zoontje Kes”, vertelt jurist Josy Ubachs-Moust. “Hij heeft een notenallergie. We hadden het een keer over een klasgenootje wiens moeder in het buitenland woont. Dat was zielig voor het jongetje, maar zei Kes, het is pas écht zielig als je geen nootjes mag. Ik vond het verfrissend dat hij in al zijn onbevangenheid zichzelf voorop zette. Ik denk dat iedereen dat doet, maar hij zei het zo eerlijk en open.”

De uitspraak vertegenwoordigt voor Ubachs-Moust haar gezin, dat tijdens het schrijven van haar proefschrift voor de nodige relativering zorgde. “Ze waren heel belangrijk voor me als rustpunt.”

Dat het soms heel druk was, blijkt uit een andere stelling: ‘Het aannemen van een poetshulp is de beste beslissing die iemand kan nemen in de laatste fase van zijn of haar promotietraject.’ “Op een gegeven moment is dat echt een goed idee. Met een gezin kun je niet overwerken, er moeten kinderen opgehaald worden. Met een poetshulp hoef je in ieder geval niet meer over stofzuigen of de badkamer poetsen na te denken.”

Ubachs-Moust onderzocht in hoeverre artsen zich laten leiden door iemands leeftijd bij een medisch besluitvormingsproces. “Artsen denken dat ze leeftijd alleen als medische factor zien, als onderdeel van een strikte medisch-technische beoordeling ( bijvoorbeeld om te beoordelen of bepaalde medicijnen nog geschikt zijn voor mensen boven een bepaalde leeftijd, red.). Maar er zit ook altijd een waarde-oordeel in, dat kun je niet tegenhouden. Dat een arts bijvoorbeeld denkt: ‘Moet je nog aan deze behandeling beginnen op die leeftijd’.”

Ze adviseert om het gesprek met de patiënt aan te gaan. “Dat waarde-oordeel zit er nu eenmaal, wees er eerlijk over. Dat versterkt de vertrouwensband met de patiënt. Betrek ouderen ook meer bij het besluitvormingsproces; in hoeverre willen zij medicijnen slikken of een behandeling ondergaan? Nu durven ze vaak niets te zeggen of denken ze dat ze er geen invloed op kunnen uitoefenen.”

 

Cleo Freriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)