Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Rotterdammers moeten eerste jaar in één keer halen

De Erasmus Universiteit (EUR) neemt radicale maatregelen om het studierendement te verhogen: studenten moeten straks hun eerste jaar in één keer halen, anders kunnen ze hun biezen pakken. Wim Gijselaers, UM-hoogleraar onderwijskunde, noemt het een moedige keuze.

De Erasmus Universiteit kampt al jaren met een hoge uitval. Niet eens de helft van de Rotterdamse studenten (47 procent) haalt na vier jaar een diploma. In Maastricht ligt dat boven de 60 procent.

De EUR verplicht eerstejaars niet alleen om alle studiepunten te halen maar verkleint ook het aantal herkansingen. “Studenten hebben de neiging om uit te stellen”, zegt rector Henk Schmidt tegen het Erasmus Magazine. “Dat is menselijk, maar in veel gevallen herkansen ze zich zo uit het curriculum.”

Het strenge beleid gaat gepaard met een compensatieregeling waarbij studenten onvoldoendes mogen scoren mits daar voldoendes tegenover staan.  “Daarin zit het geheim van de smid”, zegt prof. Wim Gijselaers. “Studenten mogen dus een keer uitglijden. Alleen vraag ik me af hoeveel compensaties zijn toegestaan. Mogen ze vier vijven compenseren met vier zevens? Het zal strategisch gedrag van studenten uitlokken. Meestal zijn de gunstige effecten dan tijdelijk. Bovendien vermoed ik dat de EUR dan een probleem krijgt met de accreditaties van hun opleidingen.” Met andere woorden: voldoen studenten dan nog aan de doelstellingen van de opleidingen?

Accreditatieorganisatie NVAO, die de kwaliteit van het hoger onderwijs bewaakt, ziet er geen probleem in. “Geen slecht idee”, zegt een woordvoerder. “De instellingen geven zelf vorm aan hun onderwijs. Als een student een onvoldoende haalt, schiet niet de opleiding tekort maar de student.”

Gijselaers ziet de Rotterdamse aanpak, met het oog op de langstudeerdersregeling, als een eerste “moedige” stap om uit de problemen te komen. Daarna verwacht hij dat Schmidt, een van de grondleggers van het Maastrichtse pgo, meer zal investeren in het kleinschalige onderwijs en betere feedback jegens studenten. “Dat kan niet anders gelet op de recente publicaties van Schmidt. Alleen, dat duurt een jaar of twee, drie.”

Zullen veel eerstejaars kiezen voor een andere universiteit? Gijselaers: “Misschien dat zwakkere studenten zich nu elders inschrijven. Maar ik denk niet dat er veel wegblijven. Studenten hebben geen probleem met zware eisen, mits ze goed onderwijs krijgen.”

De Rotterdamse universiteit zal de nieuwe maatregelen in september 2012 invoeren. Komend academisch jaar start een proef aan de faculteit der sociale wetenschappen.

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)