Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Lachen in het park

Mooi weer? Dan ga je met wat vriendjes en vriendinnetjes lekker in het park hangen, koude fles rosé erbij, druifjes, allemaal fijn. Naast je zit een grote groep jongvolwassen Limburgers ook van de zon te genieten, maar waarom zijn ze allemaal ballonnen aan het opblazen met een apparaat? “Wajoo, ik zag mezelf in een wolk!” aldus een sjeng die klaarblijkelijk onder invloed is van iets sterkers dan een paar glazen wijn. Onze buren zijn met lachgas aan het spelen.

Lachgas, distikstofmonoxide, is een verdovend en pijnstillend gas dat vooral bij de tandarts wordt gebruikt, maar omdat het ook dienst doet als drijfgas voor bijvoorbeeld horeca-slagroomspuiten, is het eenvoudig en legaal verkrijgbaar, en wordt het al eeuwen recreatief gebruikt. Op festivals en feesten worden er af en toe ballonnetjes (op papier illegaal, ‘oneigenlijk gebruik’) verkocht, aangezien een gaspatroon aan de mond gezet nog wel eens bevroren luchtwegen wil opleveren. Inhalatie zou een paar minuten durend licht hallucinerend en euforisch effect moeten geven, met al het gelach en gegiechel van dien. Beeld en geluid worden vervormd en versterkt. Navraag bij bekenden leert dat het wel een aardige ervaring moet zijn. De een rept over vanuit kleermakerszit gelukzalig achterover vallen, een ander vertelt dat men in het restaurant waar hij werkte tussen de gangen door nog wel eens een teug nam. Gebruik is niet compleet zonder risico, maar dit is, zoals met meer recreatieve substanties, hoofdzakelijk toe te schrijven aan de omstandigheden waaronder het middel wordt genomen: in dit geval zou je staand behoorlijk hard op je snufferd kunnen vallen, en deelname aan het verkeer is evenmin een goed plan, ook in de paar uur nadat je een ballonnetje genuttigd hebt. Langetermijngebruik (zelden een goed idee) kan leiden tot een tekort aan vitamine B12 en verminderde vruchtbaarheid, maar lichamelijke verslaving treedt niet op.

Het is dus allemaal betrekkelijk onschuldig, en niet mijlenver verwijderd van een blow roken, wat inmiddels wel redelijk geaccepteerd is in het straatbeeld, ook overdag. Voorlopig zit ik met een fles wijn in het park, maar wie weet, misschien lijkt er over een paar weken wel een wolk op mij.

 

Jeroen Postma

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)