Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Dubbele porties? Ammehoela!

Ja, ik weet het, ik mag niet klagen over mijn lijn. Zoals ik al eerder schreef: het plaatje hiernaast is zo natuurgetrouw als het maar zijn kan, maar, lezers, besef wel dat ook ik er wat voor moet doen! Niet dat ik leef op selderijstengels en kiwi’s, maar als je eenmaal boven de 40 bent, erger nog, het begon bij mij al na mijn 35e, is het enorm opletten geblazen. Voor die tijd at ik alles wat god verbood zal ik maar zeggen, en ik dronk er ook nog lustig bij. Op de vereniging in mijn studietijd was het van falderaderier wie lust er nog bier en dan stak ik altijd wel mijn handjes in de lucht. En op weg naar huis nog eventjes langs de automatiek voor de betere kalfskroket waarvan een van mijn toenmalige vriendjes altijd zei dat die beter katkroket kon heten omdat die vast van gemalen zwerfkatten werd gemaakt. Qua sport gebeurde er ook niet zoveel behalve het horizontale werk, jullie begrijpen wel wat ik bedoel. Wat ik maar wil zeggen: mijn lijf bleef zoals het was tot ik zo rond mijn 35e merkte dat ik ging uitdijen.

Maar wat dat besef met je doet! Die focus op wat je eet, wat je drinkt, wat je beter niet meer kan nemen en waar je nog wel eens mee mag zondigen! Altijd maar nadenken, weg de zorgeloosheid, nooit meer gedachteloos een beetje met een vriendin kleppen en ondertussen lekker wat handjes pinda’s snaaien, afgelopen finito schluss. En dat bracht me op de gedachte dat er rond eten merkwaardige dingen aan de gang zijn. Laatst ergens op tv een uitzending over gezond eten waar een ongeveer 35-jarige Amerikaanse vrouw aan de interviewer liet weten dat zij zojuist het verschijnsel groente had ontdekt. Had dertig jaar lang nooit groenten gezien laat staan gegeten. Heeft er een kookboek uit grootmoeders tijd voor moeten aanschaffen om te zien hoe je dat spul klaarmaakt, uit de jaren zestig zei ze. Ze meldde het met enige gêne, niet omdat ze al die tijd zo achterlijk was geweest maar meer, zo leek het, omdat ze met zo’n voorhistorisch kookboek werkte. Toen dacht ik dus (oké, een tikje ongenuanceerd): Amerika is gillend gek geworden. En dat denk ik stiekem ook wel eens als ik lees hoe dat lieve Texaanse meisje op de voorkant haar verbazing over onze cultuur uit, bijvoorbeeld dat pizza niet altijd uit een bezorgdoos komt, dat het een gerecht is dat sommige mensen zelfs met mes en vork eten. Maar de gekte komt onze kant op, hij is al gearriveerd bij de poorten van onze mensa’s. Vorige week las ik het nieuwste kunstje van onze nieuwe cateraar Albron. Die zegt dat de warme maaltijden in de mensa toen de mensa nog gewoon van ons allemaal was, in dubbele porties werden geserveerd. Hebben jullie daar ooit iets van gemerkt? Ik niet en ik eet er toch eens in week, als ik ’s avonds sessies moet doen. Nou goed, daar hadden ze nu een eind aan gemaakt, we krijgen weer gewone enkele porties. O, is dat te weinig? Ja oké, dan maakt hij ze weer wat groter maar dat kost natuurlijk wel wat centjes meer.

Een doorzichtiger truc heb ik zelden meegemaakt. Het ergste was dat het verhaal vol begrip en in alle ernst werd verteld door een student psychologie die eerst was gaan klagen maar al vlug met boter en suiker door meneer Albron was ingemaakt. Hij begreep best dat meneer Albron niet rond kon komen als hij maar door bleef gaan met het uitserveren van dubbele porties! Want ze moeten natuurlijk wel winst maken hè. “Ze hadden een luisterend oor en konden uitleg geven over de veranderingen”, zei hij nog.

Lieve jongen, kom een keertje op mijn spreekuur. Dan leg ik je wat eenvoudige volkswijsheden uit, zoals al te goed is buurmans gek, of: die gauw gelooft is gauw bedrogen.

Kun je straks ook als psycholoog je voordeel mee doen.

 

 

Truusje Tintemans

Vragen, problemen? Truustint@gmail.com

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)