Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Juridische hulp bij problemen A2

Juridische hulp bij problemen A2

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

De A2 gaat op de schop. In 2016 moet het bouwproject ten einde zijn, de autosnelweg zal dan door een tunnel onder de stad lopen. Maar intussen zal menig omwonende in Scharn, Nazareth, Wyckerpoort of Wittevrouwenveld hinder of zelfs schade ondervinden van het getril en geboor, de stof, de stank en opengebroken wegen en trottoirs.

 

Om te voorkomen dat de buurtbewoners met hun klachten van het kastje naar de muur worden gestuurd, is er een Infopunt Schade A2 in het leven geroepen, gerund door derde- en vierdejaars studenten van de Maastrichtse rechtenfaculteit. Het A2-buurtenplatform, waarin verschillende buurtraden verenigd zijn, heeft hierop aangedrongen. De gemeente en de uitvoerder steunen het initiatief en hebben de zeven studenten tot in detail ingelicht over de werkzaamheden. Door de universiteit is het zevental getraind in bouw- en vermogensschade, inkomenstenderving en gespreksvaardigheden. Decaan Aalt Willem Heringa: “De studenten geven onpartijdig en gratis advies. Zij kijken onder welke procedure de schade valt en of het bijvoorbeeld reëel is om naar de rechter te stappen." Het is uiteindelijk aan de mensen zelf of zij de juridische strijd willen doorzetten of niet.

Noortje Lut en Inge Arts hebben zich net als de andere vijf rechtenstudenten een jaar lang verbonden aan het Infopunt Schade A2. En dat betekent een jaar lang reageren op e-mails, spreekuren draaien en informatie en jurisprudentie uitpluizen. Hiervoor krijgen ze zes studiepunten.

Lut: “Voor de omwonenden gebeurt er heel veel; ze hebben behoefte aan informatie en juridisch advies. Je kunt je voorstellen dat een tijdelijke weg voor je huis voor minder woongenot zorgt. Er is bijvoorbeeld meer geluidsoverlast. Daarnaast is het de mensen ook niet altijd even duidelijk of de problemen te wijten zijn aan de gemeente of aan de uitvoerder, of ze dus een gevolg zijn van het bestemmingsplan of niet.”

Arts stipt de discussie over de nulmetingen aan: inventarisaties van de huidige situatie van woningen. Want als er over drie jaar scheuren in de gevel zitten, is het makkelijker te bewijzen dat deze te wijten zijn aan de bouw dan als er geen rapport is over de oorspronkelijke staat van het huis. “Niet iedereen krijgt een nulmeting, er is een keuze in gemaakt. Mensen die er geen krijgen, willen nu weten wat de reden is en claimen er ook een. Maar dat komt dan helaas voor hun eigen rekening en die rapportages zijn heel duur.”

Een ander maakte zich druk om zijn buurman van 80 jaar die weg wil, maar zijn huis niet krijgt verkocht. Arts: “Begrijpelijk. Jongere huiseigenaren willen nog wel een paar jaar wachten en krijgen er na de ondertunneling misschien wel meer voor terug. Maar ja, iemand van 80 jaar gaat daar niet op wachten. Aan de andere kant: de mensen weten al vrij lang dat dit project eraan zit te komen.”

 

 

Wendy Degens

Het Infopunt Schade A2 is te bereiken per e-mail: InfopuntSchadeA2Mtr@maastrichtuniversity.nl. Er kan ook een afspraak worden gemaakt via het Informatiecentrum A2, 043-3516351. Verder is er iedere woensdag van 14.00 tot 16.00 uur een spreekuur in de rechtenfaculteit.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)