Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De versie van Barney

Welkom in het leven van Barney Panofsky (Paul Gialmatti): een te veel-whisky-drinkende, 64-jarige softpornoproducent die drie mislukte huwelijken achter de rug heeft.
In een bar ontmoet hij een politieagent; de twee kennen elkaar van vroeger. De agent staat op het punt zijn autobiografie te publiceren waarin hij Barney ervan beschuldigt zijn beste vriend te hebben vermoord. Voor Barney is dit aanleiding om herinneringen op te halen.
Middels flashbacks neemt regisseur Richard J. Lewis ons mee. Hij zoomt in op Barneys ontmoetingen met zijn echtgenoten. We zien hem in zijn jonge jaren wanneer hij zijn eerste vrouw ontmoet. Hij wil schrijver worden, maar ziet zijn idealen vervliegen. Zijn echtgenote blijkt hem erin te hebben geluisd door te doen alsof haar kind ook zijn kind was.
De tragi-komedie Barney’s Version, gebaseerd op het gelijknamige boek van Mordecai Richler, is een eerbetoon aan deze Canadese auteur die in 2001 overleed. Volgens een aantal recensenten zijn in de film de nodige dingen weggelaten, maar is men het erover eens dat het een mooie verfilming van het boek is geworden.
Paul Gialmatti speelt de rol van de sarcastische en grofgebekte Barney Panofsky zo goed dat hij hiervoor een Golden Globe ontving voor de beste mannelijke hoofdrol. De film is veelzijdig; er valt genoeg te lachen, maar tegelijkertijd is er ook drama, zeker op het laatst als zijn geheugen hem stukje bij beetje in de steek laat. Ten tijde van de ontmoeting met zijn derde vrouw – bij wie hij eindelijk het geluk vindt, maar met wie hij door pijnlijke omstandigheden toch niet lang en gelukkig zal leven – verandert de sfeer. Het is opeens erg romantisch, maar Barney blijft gelukkig dezelfde man die hilarisch en grof uit de hoek kan komen.
Barney’s Version is meer dan puur entertainment. Panofsky is succesvol in zijn werk, maar des te minder op het sociale en romantische vlak. Het is pijnlijk om te zien hoe hij het keer op keer verpest voor zichzelf. “You screwed over everyone you ever knew or cared about”, concludeert een kennis. De regisseur is erin geslaagd een mooie mix van komedie en drama te creëren, zonder er een al te zware film van te maken.

 

Jolien Pil

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)