Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Leve de groene thee

Leve de groene thee

Photographer:Fotograaf: Stock Xchange

Maakt groene thee wel of niet slanker? Jawel, concludeert de Maastrichtse biomedicus Rick Hursel. Drink elke dag drie kopjes en je bent ruim 1 kilo kwijt na drie maanden. Morgen verdedigt hij zijn proefschrift.

Groene thee werkt preventief tegen hart-en vaatziekten, kanker, Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Bovendien is het een ideale drank om wat gewicht te verliezen. Hursel, post-doc bij de vakgroep humane biologie: “We hebben uitgerekend dat je met drie koppen groene thee zo’n 300 tot 400 kilojoule energie verbruikt per dag.” Een volwassen persoon heeft per dag ongeveer acht- tot twaalfduizend kilojoule aan energie uit voeding nodig.
Drie kopjes thee per dag en je bent na drie maanden 1,3 kilo lichter. Zorgen zes koppen thee voor een dubbele winst? “Iets, maar het is niet significant. Twee tot drie koppen hebben het grootste effect.” En blijf je afvallen, ook na tien maanden groene thee? “Zo werkt het lichaam niet. Na een tijdje val je minder af omdat je minder energie nodig hebt om je lichaam te onderhouden.”
De afslankende werking van groene thee is al langer bekend, zegt Hursel. “Eind jaren negentig vonden de eerste onderzoeken plaats. De afgelopen jaren komen er echter ook steeds meer berichten dat er niets van waar blijkt. Daarom hebben wij een meta-analyse gedaan en data verzameld uit al die studies. Ook hebben we zelf onderzoek gedaan met proefpersonen en groene thee. Uit dit alles komt naar voren dat er een positief effect is.”
Maar niet iedereen heeft er evenveel baat bij. “Mensen die veel cafeïne consumeren, dus veel koffie, cola of andere energiedranken, zullen er minder hun voordeel mee doen. Cafeïne en catechine zijn twee stofjes in groene thee die samen de vetverbranding verhogen. Drinkt iemand al jaren veel koffie per dag, dan is hij al aan een bepaalde hoeveelheid cafeïne gewend en zal het effect minder zijn.” Daarnaast blijken Europeanen minder goed te reageren op groene thee dan Aziaten. “Dat heeft waarschijnlijk met een bepaalde genvariatie te maken. In Azië is men al jarenlang bezig met groene thee. Hun voedingspatronen zijn anders, net als hun levensstijl.” En wie, tot slot, een scheutje melk in de groene thee doet, heeft er ook minder profijt van. “Eiwitten remmen de werking.”
Wie op gewicht wil blijven, zal ook goed en voldoende moeten slapen. Uit verschillende studies blijkt dat mensen meer kans hebben op overgewicht als ze maar een uur of vier per nacht slapen. “Wij hebben gekeken wat er gebeurt als mensen gestoord worden tijdens het slapen. Een aantal proefpersonen heeft twee keer overnacht in onze ‘metabole’ kamers. De ene keer lieten we ze rustig doorslapen, de andere keer hebben we ze continu gestoord.” De conclusie? “Na slechter slapen was er sprake van een verlaagde vetverbranding.” 

 

 

 

Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)