Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Mijn eerste camera was een Agfa rits-rats-klik”

“Mijn eerste camera was een Agfa rits-rats-klik”

Photographer:Fotograaf: Petal Wijnen

Stelling: Zowel voor fotografen als voor onderzoekers geldt: de één ziet het en de ander niet

“Fotografie is een zwaar uit de hand gelopen hobby”, begint Petal Wijnen, research-analiste bij het lab klinische chemie. Elke dag draagt ze een fototoestel bij zich, “in mijn rugzak”.

“Ik vind het fascinerend hoe van exact dezelfde locatie of gebeurtenis twee heel verschillende foto’s worden gemaakt. De ene foto is ‘wow’, de ander gaat er net mee door. De een let veel meer op details dan de ander en dat kan het resultaat flink beïnvloeden. Je ziet het of je ziet het niet. Zo is het ook met onderzoek. Op een gegeven moment zie je een verband, een terugkerend patroon – of niet.”

Wijnen heeft de reputatie dat ze bijna alles ziet. “Ik herinner me dat ik op mijn zesde uit het ziekenhuis kwam en meteen zag dat er een nieuwe stoel in de woonkamer stond en een schilderij was verplaatst.”

Ze heeft al jaren een passie voor fotografie. “Ik ben geboren in 1963. Mijn eerste camera was een Agfa ‘rits-rats-klik’. Er zat een grote rode knop op. Met een ‘rits-rats-klik’ werd de film doorgedraaid. Het was te duur om veel foto’s af te drukken. Lang leve de digitale camera.”

Wijnen schiet vooral voor eigen gebruik, maar soms kloppen collega’s of bekenden bij haar aan. “Mijn promotor, prof. Marjolein Drent, is redacteur van het blad ild care today. Ik heb al vaker de cover geleverd.”

Ild staat voor interstitiële longaandoeningen, het onderwerp van haar proefschrift. Ze ontstaan meestal door het contact met lichaamsvreemde stoffen waartoe ook de geneesmiddelen behoren. En juist op dit laatste heeft Wijnen zich in haar onderzoek gefocust. Ieder mens heeft enzymen die ervoor zorgen dat het lichaam geneesmiddelen kan omzetten of afbreken. Maar als zo’n enzym niet naar behoren werkt, kan dat grote gevolgen hebben. Zoals ontstekingsreacties in de longen, met op termijn een long die niet meer functioneert. Wijnen: “Het zou goed zijn als we in een vroeg stadium worden getest op de werking van die enzymen.”

Wie moeten er vooral oppassen? “Mensen die een heel pillenontbijt nemen, patiënten van de cardioloog, maar ook oudere mensen bij wie de lever vaak slechter functioneert.”

 

 

Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)