Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"In elke vergadering kaart ik het aan, uit principe"

Serie: universitaire verkiezingen op komst

De universitaire verkiezingen komen eraan. Hoeveel invloed hebben de universiteitsraad en faculteitsraden? Kunnen ze een vuist maken bij hete hangijzers als de vacaturestop, andere bezuinigingen, de sporthal en collegegelden? Vandaag faculteitsraadsleden over de sporthal.

 

“In de raad van onze faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen hebben we dit onderwerp nooit aangekaart”, zegt Jenny Munro, studentraadslid namens NovUM. “Het is een onderwerp voor de universiteitsraad. Als studenten naar mij toekomen met vragen of klachten over de sportaccommodaties, stuur ik ze door. Niet dat het onderwerp niet belangrijk is, integendeel. Sporten is een goede manier om te mixen met andere studenten. Het zorgt voor binding. Ik weet dat er studenten zijn die geen gebruik meer maken van de UM-sport faciliteiten en zich hebben aangemeld bij betere sportcentra in de stad. Maar wat dit betreft kunnen wij als faculteitsraadsleden niets afdwingen of beslissen. Die macht hebben wij niet.” Collega-raadslid Yuri van Loon (Concordantia): “Je kunt het wel op de agenda zetten, maar het is de vraag hoeveel druk je kunt uitoefenen. Niet heel veel, denk ik. Bij ons gaat het meer om facultaire zaken, zoals het goedkeuren van het onderwijs- en examenreglement.”

De sporthal staat al een hele tijd op het prioriteitenlijstje van de universiteitsraad, weet Wout Rensink, lid namens Dope. “In elke vergadering kaart ik het aan, uit principe, omdat het zo’n belangrijke kwestie is. Het college van bestuur heeft heus niet altijd iets te melden, maar desondanks blijf ik erop terugkomen.”

Na het afblazen van de Calatrava-campus, waarin een moderne sporthal was voorzien, werd het stil omtrent een alternatief. Er staat een tijdelijk gebouw in Randwyck, maar dat is aan vervanging toe.

Rensink: “Volgens het college van bestuur is de sporthal topprioriteit. En zij zijn nu aan zet. Er is een klankbordgroep opgericht. In juli horen we wat er wordt beslist.” De verschillende opties: nieuwbouw op de Calatrava-fundering, een gebouw elders in de stad, eventueel samen met de gemeente, of een hal in het voormalige pand van Dagblad De Limburger aan het Duboisdomein. “André Postema heeft ons toegezegd dat de tijdelijke voorziening in september in ieder geval beter wordt dan de huidige. Er is druk op de ketel en dat is mooi. Je ziet dat je iets kunt bereiken met z’n allen. De universiteitsraad speelt een belangrijke rol, maar uiteindelijk is het een resultaat van verschillende mensen en organisaties als UM Sport, Musst, medewerkers en studenten.”

Otjep Pieterson, voorzitter van de Maastrichtse sportraad Musst, was degene die eind januari tijdens het sprekerskwartier van de u-raad zijn beklag deed. “We wilden laten zien dat we er zijn als sportraad en dat we ons zorgen maken over de sportfaciliteiten, maar het onderwerp is natuurlijk al vaker besproken in commissie- en raadsvergaderingen. Het meeste werk is al gedaan. Het is nu wachten op de plannen die binnenkort worden gepresenteerd.”

 

 

 

 

Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)