Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Eigen profiel hogeschool minder nodig

Hogescholen hoeven zich minder druk te maken om hun 'eigen profiel' dan universiteiten, vindt SCP-directeur Paul Schnabel. Want specialisatie past beter bij wetenschappelijk onderzoek dan bij hoger beroepsonderwijs.

Misschien leek hij een beetje op de padvinder die het oude vrouwtje met alle geweld hielp oversteken, terwijl ze helemaal niet wilde, opperde Paul Schnabel gisteren aan het eind van zijn toespraak op het jaarcongres van de HBO-raad in Amersfoort. De directeur van het Sociaal-Cultureel Planbureau had net uitgelegd hoe hij over 'profilering' in het hoger onderwijs denkt.

"Met alle respect voor oude vrouwtjes, maar wilde je het hbo daar inderdaad mee vergelijken?", vroeg dagvoorzitter Charles Groenhuijsen voor de zekerheid. Nee, zei Schnabel, hij was een beetje uitgeschoten.

Maar de kern van zijn boodschap was helder: wees voorzichtig met profilering in het beroepsonderwijs. Als een verpleegkundige ergens aan de slag gaat, behoort het eigenlijk niet uit te maken waar hij of zij is opgeleid. Een eigen profiel is leuk voor hogescholen, maar mag een degelijke brede opleiding niet in de weg staan. Hetzelfde geldt voor technische opleidingen. "De essentie blijft beroepsonderwijs op hoog niveau."

Hij haalde het veel bejubelde rapport van de commissie-Veerman erbij, waarin staat dat de hogescholen en universiteiten veel meer een eigen profiel moeten kiezen. Het jaarcongres stond ook in het teken van de 'keuze'. Maar Schnabel vindt dat het rapport toch vooral is geschreven vanuit het oogpunt van de universiteiten. "In de wetenschap betekent specialisatie meestal verhoogde kwaliteit, maar in het onderwijs niet."

Volgens hem kunnen hogescholen wel onderzoek doen, maar zijn ze geen universiteiten en moeten ze daar niet om treuren. "Bij universitaire wetenschappers draait het om het publiceren in internationale tijdschriften, en dat betekent dat niemand ze leest. Hogescholen zouden ervoor moeten zorgen dat de resultaten van hun onderzoek gelezen worden."

En universiteiten? Die moesten misschien de term 'bachelor' maar weer afschaffen en aan het hbo overlaten. Universiteiten leiden nu eenmaal niet op voor een bachelortitel, stelt hij, maar voor een mastertitel.

 

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)