Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Reactie column Wim Groot (Observant 28)

Velen van ons hebben het meegemaakt. Je bezoekt een toeristische locatie of je bent te gast in een vermaarde instelling. Je bezoekt kathedralen, musea en historische plekken. Je maakt kennis met een andere cultuur en raakt geïnspireerd. Het is ver weg en dus ‘de moeite waard’. Eenmaal thuisgekomen gaat er toch iets knagen. Waarom hebben wij dat niet?! Tot het moment aanbreekt dat je je realiseert dat je nog nooit, of alleen lang geleden, een bezoek hebt gebracht aan de monumenten in je eigen omgeving. Alles wat dicht bij is, is gewoon, vertrouwd en bekend en dus niet interessant.

Chauvinisme is provinciaals, de echte cultuurkenner zoekt het in den vreemde en laat zich leiden door de ronkende taal van reisgidsen en de zucht naar hedonisme. Wat ver weg is, heeft de geur van exotische schoonheid en dat maakt mij tot wereldburger.

Een vakantie in een exotisch oord moet worden verdiend. Dat gebeurt thuis, in de suffe wereld van de alledaagse werkelijkheid. Die werkelijkheid wordt bepaald door mensen, die hun stinkende best doen om er iets van te maken. Natuurlijk denken bestuurders dat zij daarin de regie voeren, maar tegelijkertijd zijn het de dokters en onderzoekers die netwerken opbouwen en resultaten boeken. Gelukkig maar. Er zijn talloze voorbeelden van professionele samenwerking in Zuid-Limburg, waar resultaten worden geboekt die nationaal trendsettend zijn. Zonder dat toezichthouders en bevoegd gezag het al helemaal eens zijn geworden over de ‘onderlinge’ verhoudingen. Die cultuur moeten wij koesteren, daar zijn zorgverleners en onderzoekers in ‘the lead’: daar maken zij het verschil. Daar zouden invloedrijke en deskundige waarnemers naar moeten kijken. Dan zien zij ‘de monumenten in eigen land’ en kan de betekenis die dat heeft voor de ‘grote’ ontwikkeling worden geduid. Wie zich niet bewust is van wat er lokaal allemaal gebeurt, word snel verblind door wat de folders van ver weg aanprijzen!

 

Namens Maastricht UMC+, Guy Peeters, voorzitter Raad van Bestuur & Hans Fiolet, directeur Patiënt & Zorg

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)