Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verdriet heeft geen poespas nodig

“Gaat de pijn ooit weg?”, vraagt hoofdpersoon Becca aan haar moeder in Rabbit Hole. “Nee”, is het antwoord, “het verandert. De zwaarte ervan. Op een gegeven moment wordt het draaglijk en vergeet je het soms. Maar het is het enige wat je nog hebt in plaats van je zoon. Dus blijf je het dragen.”

Het is dan acht maanden geleden dat Danny, het 4-jarig zoontje van Becca en Howie, voor hun huis onder een auto liep en overleed. Becca houdt mensen af. De buurvrouw wordt afgewimpeld, haar man mag haar nauwelijks aanraken en ze wordt gek van haar moeder die probeert vergelijkingen te trekken tussen haar 30-jarige zoon die stierf aan een overdosis en Danny. Howie zoekt juist de mensen op; hij gaat naar een praatgroep – waar Becca al snel is afgehaakt – , squashen met vrienden en oppert het idee om weer een baby te krijgen.

De twee raken nog verder van elkaar verwijderd als ze dingen beginnen te verzwijgen. Howie spreekt af met een moeder uit de praatgroep die net door haar man is verlaten. Becca heeft stiekeme ontmoetingen met de tiener die, buiten zijn schuld, haar zoon heeft doodgereden.

Rabbit Hole is een film zonder poespas. Geen grote gebaren, geen dramatische wendingen. De beelden zijn zacht en mooi, de acteurs zijn niet extra lelijk gemaakt (ook niet extra mooi), er wordt niet ingezoomd op tranen. Dat alles maakt de film heel puur en geloofwaardig. Het is niet nodig om extra drama toe te voegen aan iets wat al verschrikkelijk is.

Nicole Kidman (Becca) en Aaron Eckhart (Howie) spelen heftige emoties op een ingetogen manier. Naast woede en verdriet laten ze onzekerheid zien over zichzelf, hun emoties en de toekomst. Ook Miles Teller als de tiener die de auto bestuurde overtuigt. Zijn gesprekken met Becca zijn ongemakkelijk, maar ook troostend voor allebei.

Rabbit Hole is ondanks het thema geen zware film. Hoe intens de kijker de emoties van de hoofdpersonen ook meebeleeft, de film blijft prettig om naar te kijken en dat is een hele prestatie.

 

Cleo Freriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)