Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

FHML-raad “zeer ontevreden” over MUMC+

Een te geringe daadkracht van de raad van bestuur van het Maastrichtse Universitair Medisch Centrum is de oorzaak van de stagnatie in de ontwikkeling van het MUMC. Dat vindt de raad van de Faculty of Health, Medicine and Life sciences, zo blijkt uit een document dat onlangs is vrijgegeven.

Het gaat om de visie van de faculteitsraad op de ‘bestuurlijke fusie met het academisch ziekenhuis’. De raad is “zeer ontevreden” over de prestaties van de raad van bestuur, die uit vertegenwoordigers van de faculteit en het ziekenhuis bestaat, inclusief de leidende figuren decaan Martin Paul en AZM-baas Guy Peeters. Op allerlei vlakken is in de afgelopen jaren geen of nauwelijks vooruitgang geboekt die te herleiden valt op de fusie, schrijft de raad. Zo blijft de vorming van ZKO’s achter, dat wil zeggen het in elkaar vlechten van patiëntenzorg en onderwijs en onderzoek, ooit aangeprezen als de kern van en de voornaamste reden voor de hele operatie. De organisatorische uitwerking daarvan, inclusief een eenhoofdige leiding, is niet van de grond gekomen. Ook is er nog geen bestuursreglement en zelfs geen officiële benaming; MUMC+ is nog steeds een werknaam. Het onderwijs in het AZM (de opleiding van specialisten) is niet geïntegreerd in het facultaire onderwijsinstituut. Al met al is van de hoge verwachtingen niets uitgekomen, vindt de raad.

Het stuk is niet brandnieuw; het is al in december verstuurd aan de commissie van twee die de vorming van het MUMC moet evalueren. Commissieleden zijn André Knottnerus, voorzitter van de Wetenschappelijk raad voor het regeringsbeleid en tevens hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de UM, en Niek Urbanus, voormalig bestuursvoorzitter van het Amsterdamse universitair medisch centrum AMC. Hun rapport circuleert reeds enige weken onder UM- en facultaire bestuurders en zal waarschijnlijk volgende week publiek worden gemaakt, zo laat rector Gerard Mols weten. De verwachtingen in de faculteit en het ziekenhuis zijn hoog gespannen, mede omdat de onvrede met de huidige stand van zaken wijdverbreid is. Dat bleek onlangs weer toen naar aanleiding van het vertrek van Carim-directeur Mat Daemen bronnen binnen faculteit en ziekenhuis in Observant het zwakke academische klimaat binnen het AZM bekritiseerden. Dat klimaat had juist door de UMC-vorming versterkt moeten worden.

De raad doet in zijn notitie aanbevelingen om de zaken te verbeteren. Zo zou de raad van bestuur in plaats van vijf voortaan drie leden moeten tellen, “onder aansturing van een voorzitter met een academische statuur”. Gezien de rest van het stuk kan dat laatste niet anders gelezen worden dan als een regelrechte motie van wantrouwen aan het adres van de huidige bestuursvoorzitter, Guy Peeters.

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)