Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Amerikaanse chocola is zoeter

Stelling: Kracht is het vermogen om een chocoladereep met blote handen in vier stukken te breken en dan slechts één van de stukken op te eten

Deze treffend-komische uitspraak is van de Amerikaanse schrijfster en journalist Judith Viorst (1932). “Ik kende haar niet”, zegt Miranda Nabben, die de wijze woorden ontdekte toen ze ‘chocola’ aan het googlen was. Of Nabben haar kracht ooit op bovengenoemde wijze heeft getest? “Nee, nooit geprobeerd, vreemd eigenlijk, want ik ben echt verslaafd aan chocola. Als ik het in huis heb, kan ik me niet beheersen.”

Ze werkt sinds september als postdoc aan de Universiteit van Washington (Seattle). “Een ramp” noemt ze het aan de telefoon, om als chocoladeliefhebber in Amerika te wezen. “Het smaakt chemisch en zoet. Er is natuurlijk ook nog Snickers en Kittekat, maar ik probeer dat allemaal niet te kopen.”

Het was Nabben vooral om het tweede – mentale – deel van de stelling te doen. “Ik denk dat mentale kracht belangrijker is om te promoveren dan een hoog IQ. Doorzettingsvermogen bijvoorbeeld is zó cruciaal op momenten dat een experiment mislukt of er niks op papier komt door een writers block. Wat het in mijn geval extra zwaar maakte was dat ik tijdens het schrijven naar de VS ben verhuisd. Kreeg ik ook nog een fietsongeluk op mijn tweede werkdag. De stoeprand geraakt, drie tanden gebroken, hechtingen, hersenschudding. Dan kun je wel wat doorzettingsvermogen gebruiken.”

Nabben deed onderzoek naar een eiwit dat vooral in skeletspieren voorkomt en ontdekte dat dit zogeheten UCP3-eiwit beschermt tegen te veel schadelijke zuurstofradicalen als gevolg van vet eten of weinig beweging. Gaandeweg bleek echter dat het eiwit mogelijk nog belangrijker is voor het hart. Als postdoc probeert ze nu te achterhalen of het ook beschermt tegen hartfalen.

Ze heeft een arbeidscontract voor drie jaar en heeft het naar haar zin in de VS. “In Seattle zijn mensen erg vriendelijk en open, meer dan in de rest van het land volgens mij. Verder is er mooie natuur, goede muziek, en veel koffieshops. Om koffie te drinken bedoel ik dan hè.”

 

Maurice Timmermans

Observant bespreekt steeds één niet-wetenschappelijke stelling van een Maastrichts proefschrift

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)