Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Plank

John Key, de premier van Nieuw-Zeeland, is op het matje geroepen wegens een uitgelekte foto. Ging het om drugs? Vrouwen? Dubieuze zakenvriendjes? Niets van dat al, het betreft een kiek van hem met zijn zoon, die stijf als een plank met zijn gezicht naar beneden horizontaal op een bank ligt. Zijn zoon doet aan ‘planking’, zoals dit fenomeen heet, waarbij men zich roerloos liggend, maar in een houding alsof men staat laat fotograferen. Armen naast het lichaam, voeten loodrecht op de grond, gezicht in de plooi. Zet het plaatje op internet zodat mede-plankers (?) je kunnen bewonderen, dat hoort er natuurlijk bij. Vanwaar de controverse? Planking is levensgevaarlijk. Zo gevaarlijk zelfs, dat er in Australië wetgeving tegen in de maak is.

Nu zal je dit misschien wat vreemd in de oren klinken: het is immers best lastig om een kwetsuur op te lopen terwijl je ergens ligt. Dat ‘ergens’ is echter het probleem: in pogingen op de meest inventieve en buitenissige manier op de foto te komen, nemen mensen flinke risico’s. Sommigen pakken een boekenplank in de bibliotheek (ik moest lachen), maar anderen gaan op de rails liggen met een naderende trein op de achtergrond. Een Australiër die een paar weken geleden aan het poseren was op de leuning van zijn balkon op de 7de verdieping kan het niet meer navertellen. 

Een beetje onderzoek wijst uit dat planking helemaal niet zo’n recente ontwikkeling is: al in 1997 maakten twee Engelsen foto’s van elkaar terwijl ze op vreemde plekken gingen liggen. Maar het duurde nog tot 2007, toen er een Facebook-pagina aan werd gewijd, dat mensen er massaal aan mee gingen doen, vooral in Australië en Nieuw-Zeeland. De ‘planking-page’ heeft op dit moment ongeveer 305.000 aanhangers, en op 25 mei was de eerste ‘World Planking Day’.

Ik moet bekennen dat ik zeer sceptisch was of deze trend een vervolg zou krijgen in Nederland, maar toen kreeg ik een foto van mijn broertje onder ogen: op een dakterras, als een plankje, met een blond meisje bovenop hem in dezelfde houding. Blijkbaar gaan wij deze zomer ook planken. Moet het aan banden? Natuurlijk niet. Wetten maken tegen dommigheid is vrijwel altijd een slecht idee.

 

 

Jeroen Postma

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)