Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Spinozapremies voor UvA en Radboud Universiteit

Afgelopen maandag zijn de winnaars van de Spinozapremies bekend gemaakt. Twee bèta- en één gammawetenschapper krijgen ieder 2,5 miljoen euro voor hun wetenschappelijk onderzoek.

De Spinoza-premies van onderzoeksfinancier NWO worden ook wel de Nederlandse Nobelprijzen genoemd. Ze gaan naar de meest gerenommeerde wetenschappers van Nederland.

Dit jaar worden ze uitgereikt aan astrofysicus Heino Falcke van de Radboud Universiteit Nijmegen , communicatiewetenschapper Patti Valkenburg en theoretisch natuurkundige Erik Verlinde van de Universiteit van Amsterdam.

Sinds 1995, toen de prijs voor het eerst werd uitgereikt, won de Universiteit van Amsterdam tien premies. Utrecht kreeg er elf. Helemaal bovenaan staat de Universiteit Leiden, die vorig jaar drie van de vier premies in de wacht sleepte en aan kop gaat met vijftien ‘Spinozisten’.

Patti Valkenburg is de elfde vrouw die de Spinozapremie krijgt. Eerdere winnaars waren onder anderen voormalig minister Ronald Plasterk (bioloog), KNAW-voorzitter Robbert Dijkgraaf (natuurkundige) en Frits van Oostrom (neerlandicus).

Kandidaten voor de premie worden voordragen door een rector magnificus van een universiteit of door één van de voorzitters van de afdelingen Letterkunde en Natuurkunde van de KNAW. Ook de adviesraden van de KNAW, de Netherlands Academy of Technology and Innovation, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren en de NWO-gebiedsbesturen mogen iemand tippen.

De prijs is vernoemd naar de grote Nederlandse verlichtingsdenker Baruch de Spinoza (1632-1677). Het is de zeventiende keer dat de prijs wordt uitgereikt.

 

HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)