Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wp-lijsttrekker verliest verkiezingen

Prof. Wil Foppen, de lijsttrekker van het wetenschappelijk personeel bij de verkiezingen voor de universiteitsraad, blijkt niet verkozen te zijn. Vier andere leden van de lijst Eén WP kregen aanzienlijk meer stemmen dan hij.

Foppen, die zijn huidige zetel wilde continueren, was het afgelopen jaar een van de meest spraakmakende raadsleden, een der weinigen bovendien die het het college van bestuur soms moeilijk wist te maken. Navraag leert dat de vier winnaars actief campagne hebben gevoerd in hun eigen omgeving. Foppen: “Ik heb in de aanloop naar de verkiezingen de meeste moeite gedaan om mensen op onze lijst te krijgen maar voor mezelf heb ik geen campagne gevoerd. Daar heb ik spijt van. Ik dacht, ze kennen me wel.”

Psycholoog Arjan Blokland, gekozen met 73 stemmen (de winnaar was Mark Govers met 84 stemmen, Foppen had er 28) beaamt dat hij de boer op is gegaan: “Het gewone wp stemt meestal slecht terwijl de promovendi altijd goed georganiseerd zijn. Die nemen dan een onevenredig deel van de wp-zetels in. Dat heb ik in de faculteit uitgelegd.”

Het resultaat is nu wel dat de volledige fractie uit Randwijck-vertegenwoordigers bestaat. Foppen (van de SBE, dus binnenstad) wil de fractie bijeenroepen om te zien of iemand bereid is zijn zetel af te staan. Foppen is de eerste opvolger op de lijst. Blokland gaat dat zeker niet doen: “Ik geef mijn zetel niet op voor een binnenstad’er, en ik denk de anderen ook niet.” Complicerend element hierbij is dat Foppen de reputatie heeft nogal eigengereid te zijn, ook in fractieverband, en soms stokpaardjes te berijden, bijvoorbeeld dat van de hoge salarissen van het college van bestuur. Dat vermindert wellicht zijn kansen. Blokland: “Tijdens mijn vorige periode in de U-raad stelden we als fractie prioriteiten en daar hielden we ons dan aan. Dat vind ik een goede manier van werken.”

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)