Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ontmoetingen

Ik wilde jullie deze week deelgenoot maken van een paar ontmoetingen die nogal indruk op me hebben gemaakt. Met studenten, medewerkers, bestuurders en wat minder duidelijke ondersoorten. Er is geen volgorde van belangrijkheid, en het gaat ook lang niet allemaal om mensen die hulp bij me zochten, laat dat duidelijk zijn. Dat jullie niet denken dat echt iederéén de weg kwijt is, oké? Deze eerste in ieder geval niet:

-Een vrouwelijke docent: “Het is zomer, dus dunnebloesjesweer, rokjes, blote armen en benen, heerlijk hoor. Maar ik heb een oudere mannelijke collega die nu wel héél vaak mijn kamer binnenkomt om eens over mijn schouder mee te kijken op mijn scherm. Hij begint ook steeds over DSK, dat elk kamermeisje wel wat kan roepen en de vrouwtjes willen toch maar al te graag met zo’n machtige man … IEKS, Truus, weet je wat ik laatst gedaan heb toen hij weer vlak achter me kwam te staan? Ik liet een pen vallen, bukte naar voren en ramde mijn bureaustoel – met van die wieltjes – keihard en een beetje schuin naar achteren, zodat de punt van de rugleuning precies in zijn jeweetwel belandde! Uiteraard, ik heb omstandig mijn excuses aangeboden.” 

-Een student: “Bijna mijn bachelor af, Truusje, maar wat nu? Ik heb nog steeds niet besloten waar mijn leven heen moet. Ik kan überhaupt niks beslissen. Of ik wel of niet een poes zal nemen, dat vind ik al moeilijk. Of ik mijn borsthaar moet scheren – ik heb nogal veel. Of ik met mensen van het dispuut naar Kroatië zal gaan in de vakantie. Of ik een belangrijke politicus zal worden en zo ja, voor welke partij dan wel?”

-Een bestuurder: “Ha Truusje, dankjewel, ja, ik ben nu weer politicus. Belangrijk? Neuh, nog niet, haha, maar wat niet is … etcetera! Ik ga erg mijn best doen in ieder geval. Je zit daar toch in het hart van de macht.” En tja, lezers, ik meende iets in zijn ogen te zien, alsof de geestelijke oriëntatie langzaam aan het schuiven is, van het Vrijthof naar het Binnenhof zeg maar.

-Een medewerker van een servicecentrum: “Ik ben overbodig. Boventallig. Ze willen ‘afscheid’ van me nemen. De bezuinigingen. Ik moest solliciteren op de functie die ik al jaren tot volle tevredenheid bekleed, en nu ben ik niet goed genoeg. Ik ben geen volwaardige human resource meer, geen adequate menselijke hulpbron. De eisen van de nieuwe tijd. Ik heb nog studerende kinderen.”

-Een directe collega van deze medewerker: “Truusje, weet jij dat, of onze bestuurder/politicus nu straks zo veel tijd in de Haagse politiek gaat stoppen dat we hier aan de UM weer een beetje lucht krijgen? Dat die bezuinigingen wat naar de achtergrond verschuiven?”

 

En dan was er nog die ontmoeting die zo onverwacht was dat ik er zelf van omviel. Ik liep in de gang en zag een gebogen man van middelbare leeftijd, grijs haar, verschoten jasje, wat schichtig om de hoek kijken. “Psst”, deed hij, “is-ie weg?” Hij zei niet wie hij bedoelde. “Is-ie echt weg?” Zijn ogen schoten van links naar rechts. Toen zag ik het. “Albert!”, riep ik, “ben je weer terug? Wat leuk! Hoe was je sabbatical?” Geen antwoord, hij wilde eerst weten of–ie weg was, en ie, dat was de vorige collegevoorzitter. “Tuurlijk Albert, op die plek zit nu een nieuwe.” Hij wilde het met zijn eigen ogen zien, zei hij, anders geloofde hij het niet. We hoorden een dreunende pas door de gang. “Kijk, dat heb je ‘m”, zei ik, “de nieuwe”.

“O”, zei Albert, “dat is makkelijk, dat je het nu akoestisch waar kunt nemen. De vorige trippelde onhoorbaar en dan stond hij ineens achter je en riep ‘dat hij nog een appeltje met Bergbroeder te schillen’ had. Mooi, dan kan ik met een gerust hart weer aan het werk. Dank je Truus, we spreken elkaar nog.”

 

 

Truusje Tintemans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)