Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Samen beslissen

Een hoge dosis bestraling bij prostaatkanker verhoogt de overlevingskans maar ook het risico op incontinentie en impotentie. Een lagere dosis kent minder bijwerkingen maar leidt wellicht eerder tot de dood. Zie hier een dilemma dat vraagt om een gezamenlijke beslissing van arts en patiënt oftewel om shared decision making.

Dat fenomeen staat centraal op een internationaal congres dat komend weekend (19-22 juni) in Maastricht wordt gehouden. Van de partij zijn zo'n driehonderd deelnemers uit alle mogelijke medische disciplines en patiëntenvertegenwoordigers.

Shared decision making is gebaat bij alle aandacht en PR”, zegt hoogleraar Trudy van der Weijden, die het congres naar Maastricht haalde. “Het staat nog steeds in de kinderschoenen en vereist een cultuuromslag. De tijd waarin de arts op een voetstuk stond, is voorbij. Patiënten zijn veel beter geïnformeerd en het aantal keuzemogelijkheden voor therapieën en medicijnen is aanzienlijk gegroeid.”

In slechtste geval krijgt de patiënt een stapel folders mee naar huis en moet het zelf maar uitzoeken, zegt Van der Weijden. “In het beste geval blijft de arts met de patiënt in gesprek en hakken ze samen de knoop door.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)