Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een goede oplichter

À l’Origine

Paul, de hoofdpersoon in de film À l’Origine, vindt zichzelf een gehaaide vent. Hij reist heel Frankrijk door, op zoek naar bouwprojecten waar hij machines kan stelen. Dan komt hij terecht in een troosteloos stadje in Noord-Frankrijk, waar iedereen denkt dat hij de werkzaamheden aan een nieuwe snelweg zal hervatten. Het lijkt een goede gelegenheid om eens flink geld te verdienen en dus geeft Paul zich uit als Philippe Miller van de bouwmaatschappij CGI. Met de inwoners van het stadje, die flink onder de recessie hebben geleden, heeft hij geen rekening gehouden. Zij denken dat de nieuwe snelweg alles beter zal maken. Paul wordt meegesleurd in hun droom en besluit het werk door te zetten, buiten CGI om. De snelweg moet in recordtempo worden afgemaakt, want Pauls oplichterij kan elk moment worden ontdekt. En dan wordt hij ook nog verliefd op de burgemeester.

Regisseur Xavier Giannoli legt het blinde vertrouwen van de bewoners in een vreemdeling bloot. Paul oefent de handtekening van zijn alter ego een paar keer op een A4’tje, trekt een gele overjas aan en klaar is Kees. Zolang de arbeiders betaald worden, koestert niemand argwaan.

Het lijkt te absurd om waar te zijn, maar de film is gebaseerd op een fait divers uit de krant. Het verhaal biedt echter niet genoeg stof voor de ruim twee uur die À l’Origine duurt. Een oplichter die tot inkeer komt: een mooi gegeven, maar het hoeft niet per se gepaard te gaan met scènes waarin Paul heldheftig de graafmachines bestuurt en in slow motion uitglijdt in de modder. Bovendien ligt de focus in de eerste helft van de film niet op de persoonlijke ontwikkeling van Paul, maar op de organisatie van zijn plannetje, met veel saaie financiële overwegingen en gesprekken met de bank van dien.

Dit mankement wordt deels opgevangen door het sterke spel van hoofdrolspeler François Cluzet. Ook Emmanualle Devos speelt goed als de burgemeester. Verder had Giannoli de beschikking over Gérard Depardieu. Hij speelt een criminele vriend die Paul komt opzoeken om het verleden op te rakelen. Pas wanneer hij Noord-Frankrijk aandoet, wordt duidelijk dat Paul zich in zijn eigen leugens zal verslikken. Voor de kijker komt dat besef niet als een verrassing.

 

Lisa Dupuy

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)