Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Op zoek naar de ideale zet

Stelling: If you turn your hobby into your work, you have one hobby less

Hoewel Maarten Schadd, verbonden aan het departement Knowledge Engineering, inderdaad van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt, is hij die hobby niet kwijt. “Ik speel nog steeds graag bordspellen, hoewel ik er nu ook met een werkblik naar kijk. Ik hou het meest van abstracte spellen als schaken en go.”

Schadd deed onderzoek naar de vraag of computers bij bepaalde bordspellen de ideale zet, die altijd leidt tot winst, kunnen berekenen. “Bij schaken bijvoorbeeld kun je steeds kiezen uit een verschillend aantal zetten. Je moet vooruit plannen. Jij doet een zet, de tegenstander reageert, jij doet weer een zet, enzovoort. Grootmeesters overwegen niet al die mogelijkheden, ze kiezen op intuïtie de zet die het beste gaat werken. Ik heb gekeken of computers, die natuurlijk geen intuïtie hebben, dat ook zouden kunnen.”

De computer maakt gebruik van een zoekboom aan mogelijke zetten. Schadd: “Daarin moet je nutteloze takken wegsnijden, maar je moet uitkijken dat je niet teveel takken weghaalt want dan wordt de kans dat je de ideale zet mist groter.”

In sommige gevallen blijkt de computer inderdaad de ideale zet te kunnen berekenen. “Een paar jaar geleden is dat aangetoond bij een variant van dammen (checkers of Engels dammen, red.). De mens kan daarin de computer nooit meer verslaan”, vertelt Schadd. “Zelf heb ik het tijdens mijn onderzoek bij een spel uit Madagaskar laten zien. Het hoogste wat je daarbij als mens kunt bereiken is remise.”

Onder vrienden heeft hij inmiddels een behoorlijke reputatie. “Ze denken dat ik toch wel win. Dat vind ik niet erg, ik speel altijd zo goed als ik kan.” Die reputatie kan de komende jaren alleen nog maar groeien. Schadd is nu bezig met onderzoek naar het spel go. “Daarin zijn computers nog veel slechter dan mensen. De laatste tijd zijn ze verbeterd, ze kunnen mensen nu iets leren, maar verslaan kunnen ze de mens nog niet.”

 

Cleo Freriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)