Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Psychotherapie is een blackbox

Psychotherapie is een blackbox

Photographer:Fotograaf: Stock Exchange

Depressief, neurotisch of sociaal angstig? Psychotherapie werkt, maar hoe eigenlijk? Het is “een van de belangrijkste, hedendaagse vraagstukken” in het vakgebied, zegt prof. Marcus Huibers. Daarop hoopt de Universiteit Maastricht samen met zorginstelling Mentaal Beter de komende jaren meer licht te werpen.

Het duurt vaak maanden of jaren voordat mensen bij een therapeut aankloppen, om dan te merken dat hun fobie na een paar middagen is verdwenen. Andere stoornissen zijn taaier en vragen om meer sessies, soms verspreid over jaren. Maar of het nu kortdurende of langlopende behandelingen betreft, één ding is zeker: psychotherapie werkt. Patiënten voelen zich na een behandeling beter dan daarvoor, zoals de vele ‘effect studies’ uitwijzen.

Maar hoe dat komt, blijft giswerk. “Therapie is in dat opzicht nog steeds een blackbox”, zegt Marcus Huibers. Hij is hoogleraar psychotherapie en zal het onderzoek coördineren. “Iedereen die in behandeling is geweest, kan zich daar iets bij voorstellen. Hoe ben je er boven op gekomen? Het is lastig om daar de vinger op te leggen.”

In de vakliteratuur zijn er twee kampen. “Je hebt onderzoekers die geloven in de kracht van de specifieke therapeutische technieken, waar ik ook toe behoor. En je hebt collega’s die de heilzame werking toeschrijven aan algemene zaken met als belangrijkste: de band met de therapeut.”

Hoe doorslaggevend die band is, gaat Huibers onderzoeken samen met Marieke van Riessen, therapeut en onderzoeker bij zorginstelling Mentaal Beter. Aan de studie, die zes jaar duurt, doen driehonderd cliënten mee en dertig therapeuten, uitgesplitst in een controlegroep en twee experimentele groepen. Bij de laatste twee zullen de behandelaars – na een training - de band met de patiënt bewust proberen te beïnvloeden, bij wijze van experiment dus. De vraag is dan: komt dat de behandeling ten goede?

“Als de therapeutische alliantie, zoals die in vakkringen wordt genoemd, bepalend zou zijn voor het welslagen, dan kunnen we betere behandelingen ontwerpen. Met effecten die langer beklijven bijvoorbeeld. Want mensen beter krijgen is vaak geen probleem, beter houden wel. Bij depressie zie je veel terugval, al beschermen therapieën beter tegen terugval dan medicatie. Je leert mensen hoe ze zichzelf kunnen helpen, je geeft ze inzicht in hun eigen handelen.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)