Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ook verplicht onderwijs in avonduren

De UM gaat hoogstwaarschijnlijk toch over op avondonderwijs. Er komen dan verplichte onderwijsbijeenkomsten ook na zes uur ’s avonds. Eerdere pogingen van het college van bestuur om dit systeem ingevoerd te krijgen liepen stuk op verzet van de studenten in de universiteitsraad.

Dat verzet lijkt nu enigszins verstomd. In een commissie van de raad gisteren uitten de studenten geen principiële bezwaren meer.

Het college verdedigt het invoeren van een vijfde tijdsblok (timeslot) in het reguliere onderwijsprogramma – overdag zijn er al vier - met een beroep op de noodzaak tot bezuinigen. Berekeningen uit 2007, toen de eerste poging werd gedaan, lieten zien dat er 48 lokalen minder nodig waren als de werkdag zou worden opgerekt, iets wat toen zo’n vier ton zou opleveren. Rector Mols gisteren: “Gezien de groei van de UM zouden we nu ofwel nieuwe gebouwen moeten kopen ofwel overvolle groepsbijeenkomsten en colleges moeten verduren.”

Het is niet zo dat avondonderwijs (tussen zes en tien uur) tot nu toe onmogelijk was, maar het ging wel om volstrekte vrijwilligheid: verplichte blokken moesten hoe dan ook overdag aangeboden worden.

Een faculteit als de FHML, destijds fel tegenstander, is nu om. Decaan Scherpbier: “Ik vond het toen onbespreekbaar maar met de bezuinigingen en het ruimtetekort kom je er niet meer onderuit.”

Studenten in de U-raad vrezen vooral overbelasting voor zowel studenten als staf. Drie bijeenkomsten per dag zou het maximum moeten zijn, anders komt de kwaliteit van het onderwijs in gevaar, is de redenering. Rector Mols liet weten daar niet van overtuigd te zijn. “Op het University College draaien ze soms vollere dagen en daar hebben ze het beste onderwijs van de hele UM.” Een dergelijke (max drie-)bepaling in de regeling opnemen vond hij dan ook “belachelijk. Bovendien zijn de faculteiten primair verantwoordelijk voor de onderwijskwaliteit, dus daar moet men straks in de evaluaties bekijken hoe dat vijfde tijdsblok uitpakt.”

De universiteitsraad zal zich op 29 juni over het voorstel buigen.

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)