Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Engels als voertaal verlaagt de drempel

Engels als voertaal verlaagt de drempel

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

Meest internationale sportclub van Maastricht

Bij de traditionele Maastrichtse studentenverenigingen gaan we ze niet vinden, al die buitenlanders. Maar komen we ze dan wel op het voetbalveld of op een zeilboot tegen? Op zoek naar de meest internationale sportvereniging.

 

De Universiteit Maastricht pronkt graag met haar internationale karakter. Maar wat is internationaal? De UM telt veel nationaliteiten, dat wel, maar de Duitsers domineren, zeker bij de School of Business and Economics. Hetzelfde beeld rijst op bij de studentensportverenigingen: bijvoorbeeld een handjevol Belgen, een Fin, Deen of Roemeen, soms een Saoedi of Peruaan, maar vooral veel Duitsers. Neem de badmintonners van Heep met dertig leden: ruim een kwart is afkomstig uit Duitsland. Bij Kinran heeft 32 procent van de karateka’s een Duits paspoort. Topper is handbalclub Manos: van de 41 leden zijn er 25 Duits. Manos-voorzitter Christina Leuker is ook Duits, net als ongeveer haar hele bestuur. “Handbal is erg populair in mijn land. Veel Duitsers spelen het al sinds hun basisschool.”

 

Goud

Even terug in de tijd, naar oktober, toen Observant aan sportraad MUSST vroeg of ze cijfers konden geven van verschillende Maastrichtse studentensportverenigingen – aantal leden, nationaliteiten, percentage buitenlanders, et cetera. MUSST legde het voor aan de verenigingen, maar niet iedereen was enthousiast, bijvoorbeeld omdat ze dachten toch niet in aanmerking te komen. “We hebben maar drie verschillende nationaliteiten”, reageerde handbalclub Manos in eerste instantie. Ook de hockeyers lieten verstek gaan met drie nationaliteiten. Sommige gaven geen respons, zelfs niet in tweede instantie, zoals lacrossevereniging Maaslax. Uiteindelijk namen twaalf verenigingen deel aan ons onderzoekje.

Volgens Observant heeft de meest internationale club niet alleen een flink aantal nationaliteiten in huis, maar verhoudingsgewijs ook veel buitenlanders. Helaas. In Maastricht is de ideale vereniging die beide criteria combineert onvindbaar. Daarom gaat alle eer naar zowel de voetballers van Red Socks met hun 21 nationaliteiten als naar handbalvereniging Manos. Maar liefst 63,5 procent van de handballers is afkomstig uit het buitenland.

 

Voertaal
Een wereldwijd gespeelde en populaire balsport als voetbal doet het dus bijzonder goed. In de teams van Red Socks, dat in totaal 220 leden telt, jagen onder meer Belgen, Finnen, Britten, Fransen en Kroaten achter de bal aan. Het zesde team is zelfs volledig Duits. Maar ook dansvereniging Let’s Dance is op de goede weg: 90 leden en 15 nationaliteiten. Voor rugbyclub Maraboes geldt bijna hetzelfde. Rugby komt oorspronkelijk uit Engeland, een van de beste rugbylanden in Europa, naast Frankrijk, Ierland, Italië, Schotland en Wales. “Ook in Roemenië is het een populaire sport”, weet Valentin Ciocan, voorzitter van de Maraboes en zelf Roemeen. “Het Roemeense nationale team doet het goed in Europese competities, veel beter dan het Duitse bijvoorbeeld.” De sportdag van de Inkom is voor de rugbyers – net als voor veel andere sportverenigingen – een van de belangrijkste momenten om nieuwe leden te werven. Een groot voordeel is de Engelse voertaal, zowel op trainingen als op borrelavonden. “Het verlaagt de drempel”, meent Inge Bookholt, voorzitter van karatevereniging Kinran waar ongeveer evenveel buitenlanders als Nederlanders sporten. “Karate is een wereldwijd beoefende sport, maar ook weer niet erg populair. Dat er bij ons Engels wordt gesproken, is een enorme pre voor veel buitenlanders.” Ook op het handbalveld van Manos spreken de trainers en spelers Engels. “Af en toe gebruikt de coach een Nederlands zinnetje, maar dan is het meestal een grap of pesterij”, zegt Manos-voorzitter Christina Leuker. “Handbal is een teamsport, het maakt niet uit met welke nationaliteit je in het veld staat. De integratie verloopt heel goed. Het is dus zeker niet zo dat de Nederlanders na afloop van een training in díe hoek staan en de Duitsers in de andere.”

 

Wendy Degens

Cijfers
Twaalf van de 22 bij sportraad MUSST aangesloten Maastrichtse studentensportverenigingen stuurden de gevraagde gegevens op: het totaal aantal leden en een overzicht van de soorten nationaliteiten.
Een ledenlijst met meer dan tien nationaliteiten vinden we bij de roeiers van Saurus (14), de rugbyers van Maraboes (15), voetbalvereniging Red Socks (21), volleybalvereniging Fyrfad (11) en Let’s Dance (15).
De meeste buitenlanders spelen bij handbalvereniging Manos (63,5 procent), karatevereniging Kinran (54,5 procent) en de Maraboes (52 procent).

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)