Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hoge scores UCM, IB en geneeskunde

Voorpublicatie KeuzeGids 2012

Het University College, internationale bedrijfskunde, geneeskunde, econometrie en economie komen – met een rapportcijfer van 7,6 of hoger - als beste UM-studies uit de kwaliteitstest van de KeuzeGids 2012. Zij staan hoog in de landelijke ranglijsten. De bachelorstudies European Law School, Nederlands recht en fiscaal recht doen het stukken minder.

Dat blijkt uit een voorpublicatie van de KeuzeGids 2012 die komende vrijdag verschijnt. Ieder jaar zet de Keuzegids de oordelen van deskundigen en studenten over bacheloropleidingen aan Nederlandse universiteiten op een rij. Zij geven rapportcijfers voor onder andere het onderwijsprogramma, de docenten, faciliteiten (computers, studieplekken) en de snelheid waarin een diploma kan worden behaald.

Onbetwiste topper dit jaar is het University College (8,6) dat voor het eerst en met grote voorsprong de ranglijst van Nederlandse University Colleges aanvoert. Eeuwige concurrent Utrecht, maar ook het jongere Middelburg (vorig jaar nog eerste) scoren beduidend lager.

Geneeskunde – vorig jaar nog eerste met een 7,8 – is iets gezakt (7,6) en moet nu de Erasmus Universiteit (7,8) voor laten gaan. Maar de studenten blijven enthousiast en roemen het programma, de studielast, de faciliteiten maar vooral de praktijkgerichtheid van hun opleiding. Oude concurrent Groningen, vorig jaar derde, is verder weggezakt en staat op een achtste en laatste plaats.

Ook Knowledge Engineering (rapportcijfer 6,6) is een plaats gezakt op de ranglijst en staat nu op twee, achter Groningen. Maar de verschillen zijn klein en het studentenoordeel is overwegend positief. Docenten, studielast, praktijkgerichtheid en informatievoorziening krijgen lof. Alleen de wetenschappelijke vorming blijft wat achter.

De psychologen zitten weer in de lift en verruilen hun derde plaats van vorig jaar voor een tweede. De cultuurwetenschappers maken nog een grotere sprong voorwaarts. In de vorige KeuzeGids kwamen ze met een 5,2 niet verder dan een zesde en laatste plaats. Nu staan ze met een veel beter cijfer (6,4) op nummer twee. Ook European Studies heeft het cijfer opgehaald (van 5,2 naar 6,0) en neemt de koppositie weer over van de enige concurrent Amsterdam.

De faculteit rechten haalt de laagste cijfers met Nederlands recht (5,4 goed voor een zesde plaats), European Law School (5,0) en fiscaal recht (5,6 goed voor een derde plaats). De conclusie van de KeuzeGids dat er geen echte toppers onder de rechtenopleidingen zijn, lijkt een schrale troost.

Biomedische wetenschappen (BMW) eindigt (net als gezondheidswetenschappen) op een vijfde plaats. Studenten zijn minder te spreken over de wetenschappelijke vorming, de studielast en de informatie. Alleen de Amsterdamse opleidingen scoren lager. Wageningen gaat op kop. Het commentaar in de KeuzeGids: “Maastricht en de twee Amsterdamse opleidingen hebben een numerus fixus ingesteld en hopelijk gaat de kwaliteit daarmee omhoog.”

 

 

 

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)