Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Schud de braafheid van u af!”

Strategiedeskundige SBE roept ‘zorgprofessionals’ tot de orde

“Ik wil u allen oproepen tot maatschappelijke ongehoorzaamheid!” Dat hield gastdocent Roel Meijers vorige week de vijftig professionals in de zorg voor die zich in een ondergronds zaaltje aan de Tongersestraat 53 hadden verzameld. Het seminar was onderdeel van Kennisproeverij, een programma van de School of Business and Economics voor mensen uit verschillende beroepsgroepen.

Steeds meer doen met minder geld; dat is de spagaat waarin zorginstellingen al jarenlang verkeren. De overheid heeft bezuiniging op bezuiniging gestapeld, nodig om de torenhoge kosten te beteugelen, maar inmiddels is de rek eruit. Meijers, tevens directeur van een Rotterdams adviesbureau: “Het is alsof je de broek steeds strakker aantrekt bij iemand die vermagert, die steeds minder lucht krijgt en uiteindelijk alle kracht mist om nog in actie te komen.”

Instellingen fuseerden om het hoofd te bieden aan de bezuinigingen, maar inmiddels zijn de effecten van de schaalvergroting uitgewerkt. De sector moet zich nu opnieuw uitvinden, aldus de strategiedeskundige. Hoe? Allereerst door de braafheid van zich af te schudden. Sommige instellingen hebben zich in de zucht naar efficiency laten verleiden tot absurd beleid, zegt Meijers desgevraagd na zijn voordracht. Hij noemt de Amsterdamse zorggroep Osira die haar personeel met stopwatch in de hand de werkvloer op stuurde: 1 minuut 45 om een bed op te maken en 2 minuut vijftien voor begeleiding bij toiletbezoek.”

Het is de hoogste tijd dat het personeel het heft in eigen hand neemt, zegt Meijers. De sector is vooral gebaat bij vernieuwing van onderop. “Laat het personeel in de eigen instelling brainstormen over de organisatie van de zorg. En benut daarbij maximaal de ruimte die de wet biedt. Experimenteer met zelfsturende teams, waarvan al is gebleken dat die wendbaarder zijn en meer kwaliteit leveren tegen lagere kosten.”

Meijers is gecharmeerd van nieuwe initiatieven als ‘zorghotels’, waarbij veelal ouderen zelfstandig wonen en tegelijk 24 uur kunnen rekenen op zorg. En van Buurtzorg, een Twentse organisatie die begin deze maand een prijs won voor snelst groeiende onderneming. Oprichter Jos de Blok bedacht een concept waarbij wijkverpleegkundigen niet de helft van de tijd met de administratie bezig zijn maar zorg verlenen. Dat doen ze in zelfverantwoordelijke buurtteams, die meteen alles afhandelen. En niet zoals in de versnipperde reguliere thuiszorg “waar eerst iemand komt stofzuigen, een ander vervolgens de steunkousen aantrekt en weer een ander de boodschappen doet.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)